122516.jpg
Jurnalista ABC News, Rachel Scott, l-a confruntat miercuri pe președintele rus Vladimir Putin cu privire la represiunea exercitată împotriva oponenților săi politici.

„Lista adversarilor dvs. politici care sunt morți, arestați sau condamnați este lungă… iar acum îi împiedicați pe cei care îl susțin pe liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi să candideze”, a spus Scott. „Deci, întrebarea mea este, domnule președinte, de ce vă este atât de frică?”, relatează CNN.

Întrebarea adresată de Scott a venit în timpul conferinței de presă susținută de Putin, după întâlnirea liderului rus cu președintele american Joe Biden.

Putin a răspuns descriind organizația fondată de Navalnîi, pe care nu l-a numit nici de această dată, ca fiind „extremistă” și că ar fi ordonat „tulturările în masă” și încălcarea legilor.

Putin a făcut apoi referire la protestele Black Lives Matter și a spus că există „dezordine” și „distrugeri” în SUA după moartea lui George Floyd, însă nu l-a nimit nici pe acesta. Putin a spus că Rusia a „compătimit” SUA și nu dorește ca astfel de demonstrații să aibă loc în interiorul granițelor sale.

Scott a respins eschiva lui Putin și i-a spus liderului rus: „Nu mi-ați răspuns la întrebare, domnule”. Dacă toți adversarii dvs. politici sunt morți, în închisoare, otrăviți – asta nu transmite un mesaj că nu vreți o luptă politică corectă?”, a insistat Scott.

Putin a invocat apoi atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, făcând o paralelă între insurecționiștii arestați și opozanții politici ai lui Putin închiși în Rusia.

„Cât despre cine ucide pe cine și cine aruncă pe cine în închisoare, oamenii au venit la Congresul SUA cu cerințe politice”, a spus Putin. „Se confruntă cu pedepse cu închisoarea de până la 20, poate chiar 25 de ani. Sunt numiți teroriști domestici. Aceștia sunt acuzați de o serie de alte infracțiuni”, a adăugat el.

O listă a criticilor ai lui Putin care au decedat în mod violent sau suspect realizată de echipa #diez, vedeți aici.

Un tribunal rus a decis săptămâna trecută că două organizații legate de Navalnîi sunt grupuri „extremiste”, atrăgând critici din partea SUA. Decizia instanței ruse înseamnă că membrii grupurilor nu pot candida la alegerile viitoare.

Aleksei Navalnîi, care a fost otrăvit în 2020 și a reușit să păcălească un spion rus să dezvăluie modul în care a fost vizat, se află în închisoare încă de la începutul acestui an pentru că ar fi încălcat condițiile de eliberare condiționată într-un caz din 2014, în care a primit o pedeapsă cu suspendare de trei ani și jumătate. Încălcarea a constat în transferarea lui într-un spital din Germania pentru a primi tratament după otrăvire. În închisoare, sănătatea lui s-a înrăutățit, iar comunitatea internațională a fost îngrijorată pentru soarta lui.

Înaintea summitului, Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar fi „un alt indiciu că Rusia are puțină sau deloc intenție de a respecta drepturile fundamentale ale omului”.

În propria sa conferință de presă după întâlnirea cu Putin, Biden a repetat că o eventuală moarte a lui Navalnîi ar fi „devastatoare pentru Rusia”, citează Digi24.

Preluat de la: diez.md