bratuseni22.jpg
Festivalul Ziua Mediului continuă, iar în weekend doritorii de a continua aventura sunt invitați să viziteze mai multe turbine eoliene, un parc fotovoltaic, dar și prima plantație mixtă din Republica Moldova.

Program de vizite pentru sâmbătă, 12 iunie:
# Turbina eoliană din satul Drăgușenii Noi (administrată de Întreprinderea Mixtă Globeco International);
# Turbina eoliană din satul Bursuc, în proces de instalare – avem norocul că este deocamdată la sol și vom putea s-o vedem îndeaproape (SRL „General Eco Energy”);
# Turbinele eoliene din satele Nișcani și Păulești (SRL „PDG Fruct”).

Participanții vor fi însoțiți de expertul în mediu și energie regenerabilă, Corneliu Mârza. Acesta le va vorbi despre eficiența unor astfel de instalații și va răspunde la întrebări.

Tot în program de sâmbătă este inclusă și prima plantație forestieră mixtă din RM, cu arbori meliferi, preferații albinelor, realizată în Vărzărești de Arboretum (Follow-the-root). 

Cei care doresc să-și rezerve un loc în transportul organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic sunt rugați să completeze acest formular de participare.

Duminică, 13 iunie, programul include o vizită la Feștelița, Ștefan Vodă. Acolo, veți vedea un parc fotovoltaic, unul din cele mai mari și moderne din Moldova. 

Participanții vor fi însoțiți de un specialist în eficiență energetică de la Renaşterea Rurală. Pe traseu, veți face un popas în Copceac, un sat care a fost salvat de alunecări și degradarea solurilor, datorită plantării masive a copacilor și restabilirii pășunilor.

Cine vrea să meargă cu transportul organizat de AJMTEM, își poate rezerva un loc prin completarea acestui formularului de participare.

Cei care doresc să meargă cu transportul propriu, urmăriți pagina festivalului Ziua Mediului, acolo va fi publicat programul vizitelor. În rest, doritorii de a participa sunt așteptați duminică, la ora 9.45, lângă Circ. La 10.00 este pornirea.

Toate activitățile sunt gratuite. Evenimentul fac parte din Festivalul Ziua Mediului organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, în cadrul unui proiect finanțat de Programul de Granturi Mici GEF – PNUD și asistența financiară a Embassy of Sweden in Chisinau, cu suportul World Health Organization in MoldovaUNDP Moldova, în parteneriat cu comunitatea de mediu.

Preluat de la: diez.md