Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, cântăreşte aproximativ 4 kg şi îndeplineşte un set de funcţii complexe, prima dintre ele fiind de protejare a corpului de agresiunile din exterior.
Pielea suferă două tipuri de agresiuni – cea a factorilor externi cum sunt variaţiile de temperatură, expunerea la soare, poluarea, mediul de viaţă modern şi agresiunile interne atunci când funcţionarea organismului este dereglată de diferite afecţiuni.
Pielea, bariera naturală împotriva agresorilor
Pielea este primul semnal că ceva nu funcţionează în corpul nostru şi există, la ora actuală, specialişti care pot diagnostica sau identifica diverse boli prin simpla analiză a aspectului pielii.
Pielea este organul prin care corpul nostru ia contact cu mediul şi transmite informaţii esenţiale către creier. Pielea ne avertizează când este cald şi ne ajută să evităm supraîncălzirea producând transpiraţie sau transmite creierului că temperaturile de afara sunt excesiv de scăzute, astfel încât să comande corpului termogeneza.
Factori care influenţează sănătatea pielii
Principalul factor care influenţează sănătatea pielii este modul de viaţă, asociat cu alimentaţia şi activitatea fizică. După vârsta de 30 de ani, producţia de colagen – proteina necesară funcţionării corecte a acestui organ – scade progresiv, astfel încât îmbătrânirea nu poate fi stopată, dar poate fi încetinită.
Igiena corectă a pielii asigură un tegument frumos şi sănătos. Principalul mod de curăţare a pielii, indiferent dacă vorbim de faţă sau corp, o reprezintă spălatul cu apă şi săpun, de preferat cu PH neutru.
De asemenea, hidratarea este un factor important, astfel încât aportul de lichide – apă, ceai neîndulcit, limonadă fără zahăr sau miere etc- trebuie să fie constant. Cremele sunt doar un adjuvant în menţinerea hidratării, ele nu fac altceva decât să asigure o peliculă protectoare care să împiedice deshidratarea.
Consumul de zahăr, dietele cu grăsimi nesănătoase sau, dimpotrivă, curele drastice de slăbire afectează sănătatea pielii şi împiedică sintetizarea de colagen.
Lipsa de somn se reflectă şi la nivelul pielii, lipsa de somn împiedicând regenerarea celulară a întregului organism.
Ce remedii simple avem pentru a ne menţine o piele frumoasă aflaţi din materialul video.
Preluat de la: csid.ro