Sunt nenumărate studii care spun în cor că meditaţia şi alte forme de relaxare au un rol important în obţinerea echilibrului mental, a energizării, a (re)găsirii motivaţiei şi a poftei de viaţă. Printre alte metode şi tehnici pe care le-am încercat de-a lungul vieţii se numără şi un new-entry ce a ajuns în topul preferinţelor mele. Adică de când am descoperit metoda – la început de 2020 – o practic zilnic şi mă simt foarte bine. Mai energică, mai echilibrată, cu poftă de viaţă şi mai motivată. Culmea este că şi cei din jur au remarcat o schimbare de atitudine! Aşa că împărtăşesc cu voi o metodă de repsiraţie pe care am aflat-o de la Gwyneth Paltrow în serialul ei de pe Netflix, The Goop Lab: metoda de respiraţie Wim Hof. Nu eeste prima dată când recurg la o tehnică de respiraţie, am încercat de-a lungul timpului şi respiraţia holotropică sau respiraţie transformaţională, plus alte tipuri de respiraţie cu rol benefic pentru organsim.
Cine este Wim Hof
Wim Hof este cunoscut şi ca “Ice Man” datorită recordurilor sale de a îndura temperaturile extreme. Deţine recordurile Guinness pentru înot sub apă şi contact direct cu gheaţa, dar şi pentru participarea la un half marathon pe gheaţă şi zăpadă ( în pantaloni scurţi). El spune că a putut atinge aceste recorduri datorită metodei pe care el însuşi a dezvoltat-o, o combinaţie de expunere frecventă la temperature joase, tehnici de respiraţie şi meditaţie. Studiile care s-au făcut pe metodele folosite de Wim Hof au arătat că hiperventilarea – obţinută în urma tehnicilor de respiraţie – poate suprima răspunsul sistemului imunitar ( adică în anumite condiţii precum expunerea la temperaturi extreme, organismul nu mai tremură şi nici nu ai simptome de răceală ulterioare) şi poate creşte– tot temporar – ritmul cardiac şi nivelul de adrenalină. Hof este şi subiectul bestseller-ului The new York Times, What Doesn’t Kill Us, ce spune povestea jurnalistului de investigaţie Scott Carney ce-şi propusese să arate că metoda Wim Hof nu este benefică, dar a sfârşit prin a învăţa el însuşi tehnica.
Wim hof a declarant că sinuciderea primei lui soţii şi faptul că a rămas tată singur pentru cei patru copii ail or, l-a îndemnat să găsească o metodă care să îl ajute să se relaxeze, dar să îşi crească abilităţile sportive.
<!–
Formul de quiz
–>
Respiraţia Wim Hof: pas cu pas
Tehnica de respiraţie Wim Hof este realmente o tehnică de meditaţie similară cu cea practicată de călugării din Himalya. Aceasta constă în mai mulţi paşi simpli care, dacă îi efectuezi zilnic – dimineaţa sau seara sau ori de câte ori simţi nevoia, te vor ajuta să te simţi mai energic şi plin de viaţă.
Pasul 1: fă-te comod
Aşază-te într-o postură de meditaţie comodă( poţi sta în fund/sau poziţia lotus pe o canapea sau direct pe podea ori culcat în pat). Apoi, asigură-te că poţi respire mărindu-ţi zona pulmonară fără nicio restricţie. Wim recomandă să ai stomacul gol.
Pasul doi: respiră şi expiră de 30 de ori
Dar nu orice fel de repsiraţii, respiraţii puternice şi expiraţii pe măsură. Wim recomandă să îţi închipui că umfli un balon. Inspiri pen as sau gură şi expiri pe gură în sesiuni scurte, dar puternice. Este de ajutor să închizi ochii şi să te concentrezi pe respiraţie şi pe momentul prezent. Chiar dacă vei simţi o uşoară ameţeală sau mici pişcături în corp, este normal, mai ales când eşti la început.
Pasul trei: ţinerea respiraţiei
După prima sesiune de 30 de respiraţii puternice şi rapide, după ultima dintre ele, după ce expiri total, se recomandă să îţi ţii respiraţia un minut. Sau cât rezişti. În acest timp, Wim recomandă să îţi asculţi bătăile inimii, să îţi simţi fluxul sanguine, sa îţi asculţi, în esenţă, corpul.
Pasul 4: respiraţia adâncă
Când simţi că nu îţi mai poţi ţine respiraţia – chiar dacă nu a trecut un minut sau timpul indicat în clip – este important să inhalezi puternic şi să îţi menţii, din nou, respiraţia timp de 15 secunde.
Aceşti paşi se repeat de 3 ori. Iar dacă crezi că poţi, la ultimele dăţi în care îţi ţii respiraţia poţi prelungi la un minut şi jumătate sau chiar două minute. Important este să nu îţi forţezi corpul şi să îţi ţii respiraţia atât cât te simţi confortabil.
Pasul 5: recuperarea după respiraţie
Wim recomandă să începi să respiri normal şi să stai câteva minute în aceeaşi poziţie fără să te ridici, pentru a oferi timp corpului să î;I revină din hiperventilaţie.
Respiraţia Wim Hof: regulile practicării ei
E bine să ştii că găseşti pe youtbe mai multe filmuleţe explicative şi simplu de urmărit, precum şi respiraţii ghidate de însuşi Wim Hof.
Regulile cu care insistă “IceMan” sunt:
Să îţi asculţi corpul şi să nu îl forţezi. Da, competiţia e importantă câteodată, însă nu şi în cazul acestor exerciţii. Nu contează cât de mult reuşeşti să îţi ţii respiraţia, important este să reuşeşti să te relaxezi şi să aduci o stare de bine prin această relaxare.
Să faci exerciţiile de respiraţie într-un loc sigur. Tocmai pentru că ritmul respiraţiei este destul de alert, fapt ce duce la o hiper ventilare şi, implicit, la o uşoară ameţeală, este nevoie să fii pe canapea, în pat şi în niciun caz într-un loc în care dacă ameţeşti sau leşini poate fi periculos. Deci niciodată nu încercaţi respiraţia Wim Hof în apă sau în maşină.
Să încerci să fii relaxat. Să te aşezi într-o poziţie comodă, să stai într-un loc comod. Pentru că Wim Hof spune că atunci când este relaxat, corpul stochează o cantitate mai mare de oxigen.
Să faci exerciţiile pe stomacul gol. Eu le fac dimineaţa, imediat după ce mă trezesc, tocmai pentru a beneficia din plin de energizarea pe care mi-o oferă.
Fii focusat. Este important să fii prezent în acele momente, să îţi asculţi corpul, să simţi ce se întâmplă în interiorul tău. În timpul respiraţiei ghidate, Wim chiar menţionează aceste lucruri.
Respiraţia Wim Hof: beneficii
Sunt deja ani de zile de când oamenii folosesc această metodă şi se dovedeşte a fi un remediu eficient pentru stabilirea echilibrului mental, pentru creşterea alcalinităţii organismului, pentru creşterea imunităţii şi pentru inducerea unei stări de bine. Mai mulţi practicanţi susţin că respiraţia zilnică le-a adus aceste multiple beneficii: oferă energie dimineaţa şi oricât de devreme te-ai trezi, după ce faci exerciţiile de respiraţie te simţi energizat, o vindecare mai rapidă a anumitor răni ( este ştiut faptul că sângele oxigenat grăbeşte vindecarea), te ajută să te încălzeşti mai rapid în dimineţile reci de iarnă, îmbunătăţeşte performanţa sportivă, te ajută să suporţi mai uşor durerea, îmbunătăţeşte concentrarea şi claritatea mentală, te ajută să fii prezent , să îţi cunoşti mai bine corpul, să elimini stresul, să fii mai răbdător, scurtcircuitează furia şi supărarea.
Este important să faci aceste exerciţii într-un mediu sigur, astfel încât, dacă ameţeşti din cauza hipervenilării să nu îţi pui viaţa în pericol. Trebuie să ştii că în 2015 şi 2016 patru practicanţi ai acestei metode au murit în timp ce făceau aceste exerciţii în apă.
Preluat de la: csid.ro