PET/CT reprezintă una dintre investigaţiile de top din medicina nucleară – ramură extrem de importantă în oncologie. Cu ajutorul PET/CT medicii pot confirma diagnosticul tumorilor maligne, pot afla exact stadiul bolii şi pot monitoriza eficacitatea tratamentelor administrate pacienţilor. În România, există în prezent doar 9 astfel de aparate.
PET/CT este o evaluare imagistică, practic o scanare a corpului, după injectarea cu glucoză marcată cu fluor radioactiv. Această procedură ajută medicii să evalueze în primul rând agresivitatea tumorilor, în funcţie de activitatea metabolică: se ştie că ţesuturile maligne au un apetit crescut pentru glucoză. Odată injectată, aceasta este absorbită mai repede de celulele maligne, iar acestea devin vizibile la scanare datorită fluorului radioactiv ataşat de glucoză.
Pacienţii din jurul Braşovului nu mai sunt nevoiţi să vină la Bucureşti sau la Cluj Napoca pentru PET/CT
Până de curând în regiunea Braşovului nu existau centre unde să fie disponibilă scanarea de tip PET/CT. Iar pacienţii erau nevoiţi să parcurgă distanţe mari pentru a avea acces la o investigaţie de al cărei rezultat, de cele mai multe ori, depinde protocolul de tratament. Acum, cel mai nou echipament PET/CT din România se află în Braşov, al 9-lea disponibil în ţara noastră şi este rezultatul colaborării dintre două centre oncologice de renume: Centrul Medical Neolife şi Spitalul Onco Card Braşov. Un parteneriat în sprijinul pacienţilor din regiune şi nu numai, care ajută la un diagnostic mult mai precis şi mai rapid, completând tabloul imagistic oferit de ecografie, mamografie, tomografie şi rezonanţă magnetică. Alături de PET/CT, pacienţii vor putea efectua în noul centru de medicină nucleară Onco Card şi SCINTIGRAFII. Acest tip de investigaţie reprezintă o altă metodă nedureroasă, ce permite diagnosticarea unei multitudini de afecţiuni structurale sau patologice pentru care investigaţiile ecografice, de radiologie convenţionala, computer tomograf, sau RMN nu furnizează informaţii suficiente. În curând, PET/CT vor putea fi efectuate gratuite pe baza cardului de sănătate naţional.
<!–
Formul de quiz
–>
Preluat de la: csid.ro