troleibuz-2-900x506.jpg
De la „Alo, aloo. Cumătru, nu te aud” și până la cele mai sincere priviri dintre doi tineri îndrăgostiți, troleibuzele din Chișinău strâng timp de o zi mii de povești. De dimineață și până seara, aici, poți întâlni cele mai sincere emoții, fie ele negative sau pozitive: nervi, lacrimi, zâmbete, îngrijorări, toate se adună aici, în troleibuz. Probabil, suntem prea grăbiți sau obosiți ca să le observăm. Totuși, cineva încearcă să facă acest lucru.

De la „Alo, aloo. Cumătru, nu te aud” și până la cele mai sincere priviri dintre doi tineri îndrăgostiți, troleibuzele din Chișinău strâng timp de o zi mii de povești. De dimineață și până seara, aici, poți întâlni cele mai sincere emoții, fie ele negative sau pozitive: nervi, lacrimi, zâmbete, îngrijorări, toate se adună aici, în troleibuz. Probabil, suntem prea grăbiți sau obosiți ca să le observăm. Totuși, cineva încearcă să facă acest lucru.

Este vorba despre o nouă pagină de Facebook, unde sunt înșirate poveștile zilnice din troleibuzele din Chișinău. Mai jos găsiți câteva momente surprinse de un bun observator și redate sub formă de text.

***

„Anișoara are puțin peste 20 de ani. De vreo 6, tot admiră răsăritul prin geamul troleibuzului. Își lasă rucsacul în cabina șoferului, își pune uniforma și pornește prin salon să vadă dacă totul e în regulă. Atunci când vede pe cineva cunoscut, îl lasă să nu achite și mai schimbă câteva vorbe.

Poveste ei a început atunci atunci când prin clasa 9 a rămas însărcinată. Așa s-a întâmplat. Și chiar dacă tatăl copilului a luat toate grijile pe seama sa, după ce bebelușul a crescut puțin, Anișoara a început să își caute un serviciu. Fără studii, experiență și cu un copil mic în brațe, asta i-a rămas. Și a îndrăgit meseria.

Acum Anișoara învață să conducă vehiculul, știe ce buton și pentru ce servește, când e supraîncălzit cornoratul, cum trebuie deschisă ușa dacă se blochează, iar dacă trebuie, îi poate îndrepta chiar și antenele.

Fetița Anișoarei va merge degrabă în clasa întâi, iar tânăra se gândește că ar vrea să își finalizeze studiile, să facă un colegiu și poate să mai schimbe ceva în viață. Dar până atunci, își începe diminețile cu cafea de la ghereta de ziare, își petrece ziua cu o carte pe care o citește atunci când nu prea sunt pasageri în troleibuz și tot întreabă călătorii dacă au achitat taxa.”

***

„El și ea s-au revăzut în troleibuz. Discută ceva discret și își amintesc de anii studenției, de colegi, de profesori și de prostiuțele pe care le-au mai făcut pe atunci.

Fata, sprijinită de o bucată de bară, se tot uită la telefon, dar în același timp ascultă ce îi zice tânărul, își atinge ușor capetele părului și îi răspunde cochet. Băiatul încearcă să mai glumească și să o facă să zâmbească, dar nu uită să pară serios și încearcă să impresioneze așa cum știe mai bine.

– Unde cobori, întreabă el.
– Undeva în centru.
– Poate mergem la o cafea, zice tânărul, de parcă i-ar fi frică că dacă o lasă să plece azi, o pierde pentru totdeauna.
– M-am înțeles deja cu o prietenă. Are niște probleme și trebuie să o ascult, zice fata și Universul din inimile lor explodează.

Urmează câteva secunde de tăcere. Fiecare dintre cei doi parcă ar vrea să mai stea de vorbă și speră că această întâlnire nu a fost întâmplătoare. Se vede că s-a aprins o scânteie și nu mai poate fi stinsă. Fata încearcă să își sune prietena, dar nu îi răspunde nimeni. Băiatul nu își dă seama cum să degajeze atmosfera.

– Ei iaca, așa sunteți voi fetele, cu o prietenă deam, încearcă să glumească el.

După încă câteva secunde de tăcere tinerii schimbă numerele de telefon. Fata coboară, iar băiatul, fără a se gândi prea mult, o ajunge din urmă și îi mai spune ceva din mers, iar ea se pare că acceptă totuși să meargă la o cafea.”

***

„Seara aglomerată într-un troleibuz. Lumea se grăbește acasă. O femeie își ceartă la telefon copilul, tinerii stau cu nasul pe Facebook, iar o tanti cu geantă colorată se uită atent ce se întâmplă după geam.

Într-un moment, femeia scoate telefonul și începe să fotografieze ceva. A văzut o duduie la volanul unui Range Rover roșu, care cu o mână își ține obrazul, iar în alta are un iPhone nouț.

Domnița din mașina încearcă să iasă din parcare și să se încadreze în trafic cum poate. Aceasta nu își lasă palma de pe obraz, de parcă ar avea dureri de dinți. Din când în când apropie telefonul de buze și zice ceva. Se pare că și-a pus mobilul pe difuzor și discută chestii importante cu cineva. Brusc, conducătoare intră pe bandă și adaugă viteză.

Fotografa se învârtește cum poate. Încearcă să prindă în cadru fața șoferiței și nu prea îi reușește. Femeia ține telefonul în regim de alertă, ca nu cumva să îi scape o imagine bună. Dar, spre regretul ei, troleibuzul merge înainte, iar Roverul cotește după cerc.

Aceasta stă și se mai gândește la situația care a văzut-o. Pe fața ei se citește tot ce crede, și că astfel de automobiliști provoacă accidente, și că tânăra și-a cumpărat permisul, dar mai ales că știu toți cum a obținut fata mașina.”

Dacă v-au plăcut aceste istorioare, puteți descoperi mai multe momente interesante pe această pagină de Facebook.

Preluat de la: diez.md