Imaginea bunicilor care îşi măsoară duminica la prânz tensiunea arterială este una foarte familiară pentru mulţi dintre noi. Se întâmplă uneori însă ca valorile să nu fie chiar fidele realităţii, căci acasă nu se respectă câteva reguli de bază. Care sunt valorile normale ale pulsului şi care sunt valorile tensiunii arteriale? Cât de des şi cum se măsoară tensiunea arterială acasă?
Pentru început, să explicăm termenii medicali implicaţi în acest proces pentru o mai bună înţelegere a importanţei măsurării corecte a valorilor tensiunii arteriale şi a valorilor pulsului.
Presiunea sanguină este acea presiune exercitată de sânge pe pereţii vaselor arteriale şi venoase prin care acesta circulă la impulsul inimii. Variază între o valoare maximă înregistrată în punctul de începere a aortei şi o valoare minimă în marile vene care ajung la inimă. Se disting o presiune arterială şi o presiune venoasă.
Puls normal – definiţie
Pulsul este bătaia ritmică a arterelor datorată trecerii sângelui propulsat la fiecare contracţie cardiacă.
<!–
Formul de quiz
–>
Cum poţi simţi pulsul?
Se apasă cu un deget sau două pe artera radială situată la partea inferioară a antebraţului la nivelul încheieturii mâinii, la nivelul arterei carotide (la baza gâtului), al arterei humerale (pe faţa internă a braţului), al arterei femurale (inghinal), al arterei poplitee (în spatele genunchiului), al arterei pedioase (pe spatele piciorului) sau al arterei tibiale posterioare (în spatele maleolei interne, relieful osos al extremităţii inferioare a tibiei, la înălţimea gleznei).
Ce semnalează valorile pulsului?
Luarea pulsului constă în evaluarea intensităţii şi ritmului pulsului şi favorizează elaborarea unui diagnostic. Un puls foarte puternic poate semnala o insuficienţă aortică (defect de închidere a orificiului aortic al inimii); un puls slab poate marca o îngustare a arterei în amonte sau o insuficienţă cardiacă. Există şi situaţii când avem impresia că nu simţim pulsul. Un puls imperceptibil poate indica o obstrucţie a arterei în amonte din cauza unui cheag (embolii) sau unei arterite.
Care este pulsul normal?
Ritmul pulsului este de aproximativ 70 bătăi pe minut şi poate trece de 100 bătăi pe minut în timpul unui efort sau dacă simţim emoţii puternice. O accelerare a pulsului indică o tahicardie iar o încetinire indică o bradicardie.
foto 123RF.com
Cum se măsoară tensiunea arterială – reguli de bază
Determinarea presiunii arterială se poate face în cabinetul medical sau acasă cu un aparat special. Astăzi este uşor să faci diverse teste medicale acasă, pe piaţă există multe aparate uşor de folosit acasă. Cu toate trebuie respectate anumite criterii pentru ca valorile tensiunii arteriale să fie acurate.
- A nu se consuma nici o băutură ce conţine cafeină (cafea, ceai (verde, alb, negru), băuturi carbogazoase) cu minum 30 de minute înainte.
- Înainte de începerea măsurării arteriale trebuie să vă aşezaţi comod pe o canapea şi să vă relaxaţi.
- Atunci când începe testul, staţi pe un scaun şi lăsaţi braţul relaxat. Îndepărtaţi hainele de pe braţ, aparatul trebuie să intre în contact cu pielea.
- Partea gonglabilă a aparatului trebuie să acopere cel puţin 80 % din braţ şi trebuie pus pe piele nu deasupra hainelor, aşa cum spuneam.
- A nu se vorbi în timp ce măsuraţi presiunea arterială.
- Tensiunea arterială nu se măsoară atunci când simţiţi durere în corp şi nici atunci când sunteţi supăraţi.
Există şi situaţii în care unii oameni simt modificări de tensiune arterială în funcţie de activităţile pe care le desfăşoară şi nu ne referim la activităţi foarte diferite (stat în pat, ridicat din pat). Dacă aveţi astfel de impresii, măsuraţi-vă tensiunea arterial şi stând jos şi în picioare.
Dacă între două măsurători ale tensiunii arteriale se înregistrează diferenţe de mai mari de 5 puncte între valori, mai măsuraţi încă o dată.
Trebuie să ştiţi de la început, că tensiunea arterială are diverse valori pe parcursul unei zile şi nu veţi primi diagnosticul de hipertensiune arterial fără o lungă monitorizare. Acestea sunt valabile pentru cei a căror tensiune arterială este sub valorile 180/110 mm Hg. Dacă valorile sunt egale cu 180/110 mm sau mai mari se impune tratament de urgenţă.
La ce braţ măsurăm pulsul şi tensiunea arterială?
O altă întrebare pe care o au persoanele care sunt nevoite să îşi măsoare tensiunea arterială este ”la ce braţ?” Studii arată că se pot înregistra valori diferite ale tensiunii arteriale de la un braţ la altul, fără ca pacientul să schimbe poziţia sau activitatea. Se poate înregistra chiar şi o diferenţă de 5 puncte între braţul drept şi braţul stâng. Dacă se întâmplă asta, este bine să se alterneze o perioadă măsurarea şi apoi să fie referinţa pentru jurnalul tensiunii arteriale măsurătorile la braţul care arată de obicei valori mai mari.
- Persoanele care au presiunea arterială între 140/90 şi 159/99 trebuie repetată la 4 săptămâni. Dacă o persoană are valorile tensiunii arteriale între 160/100 mm Hg şi 179/109 mg trebuie să repete la două săptămâni.
- O parte a populaţiei are hipotensiune arterială (sub 120/80 mm HG) trebuie să îşi verifice valorile tensiunii arteriale o dată pe an.
- (120/80 şi 139/89 mm HG) trebuie să verifice tensiunea arterial o dată la 6 luni.
- De asemenea, orice modificare a valorilor tensiunii arteriale trebuie semnalată medicului de familie.
Cum alegi aparatul de măsurare a tensiunii arteriale?
- Cel mai bine este să îl achiziţionezi dintr-o farmacie sau de pe un site ori magazin renumit pentru produse medicale.
- Alegeţi un brand remunit pentru calitate în lumea medicală.
- În funcţie de cât de bună este vederea, se pot alege diverse mărimi pentru displayul ecranului.
- Asiguraţi-vă că bateriile sunt de bună calitate şi sunt noi atunci când îl folosiţi pentru prima oară.
- Citiţi instrucţiunile cu atenţie.
- În funcţie de circumferinţa braţului puteţi alege tensiometrul. Există chiar şi extensii pentru braţ (XL)
Preluat de la: csid.ro