„Este a 10-a sau a 11-a oară când vin în Moldova, mă simt deja ca acasă. De la prima vizită și până acum, am reușit să văd un mare progres în domeniul vitivinicol. A avut loc o schimbare și o creștere considerabilă a calității. Anul acesta avem o promoție foarte frumoasă, am format 2 grupuri, datorită numărului mare de doritori.
Nivelul culturii vinicole crește tot mai mult în fiecare an, am observat apariția a tot mai multe indicatoare pe drumurile spre vinării. Acestea lipseau în trecut. Restaurantele servesc din ce în ce mai mult vin, iar chelnerii deservesc mult mai bine oaspeții. Și îmi place mult că meniul de vinuri se lărgește și nu mai este o singură vinărie în listă, ci apare o alegere tot mai vastă de vinuri. E foarte important ca noi, sommelierii, să știm să vindem vinul, pentru că suntem ultimul contact cu clientul înainte de consum și trebuie să ne facem bine lucrul”, a declarat Brigitte, aflându-se din nou la Chișinău.
Brigitte Leloup a început deja cursul de formare pentru Certificat de Sommelier European la Universitatea Tehnică din Moldova, în parteneriat cu Școala de Sommelier condusă de Nicolae Luca. 30 de elevi, printre care sommelieri sau specialiști în vinificație, viticultură, au ocazia să învețe de la o profesionistă cu ani buni de experiență și cunoștințe în spate.
„Pentru mine este prima experiență de cursuri de somelier. Dacă am participa la cât mai multe evenimente de acest gen, am ridica atât cultura vinului în țară, cât și popularitatea vinului moldovenesc peste hotare. De aceea am lansat vlogul și mai multe inițiative de tipul „Vinul călător” și altele. Dacă localnicii ar cunoaște mai bine domeniul, ar putea consuma mai rafinat și corespunzător și ar putea face recomandări mai bune, pentru că fiecare moldovean, care pleacă peste hotare în călătorie sau vizită poate deveni un ambasador al vinurilor moldovenești”, a menționat în pauza dintre seminare Misha Țurcanu, autorul vlogului „Wine like a local”.
Pe lângă cursurile de sommelier, programul dnei Brigitte Leloup conține o serie de master class-uri și instruiri pentru personalul restaurantelor și cafenelelor Wine Friendly și a vinăriilor ce primesc turiști, dumneaei va modera ateliere si training-uri pentru ghizii turistici în parteneriat cu ANTRIM (Asociația Natională a Turismului Receptor).
Scopul programului Wine Friendly este de a dezvolta și a populariza cultura vinului în țara cu o istorie milenară de producere a vinului. Aceste activități au loc sub egida brandului național vinicol Vinul Moldovei cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.
„Dezvoltarea industriei vinicole și maturarea pieței domestice atrage, în mod firesc, necesitatea cultivării cunoștințelor și artei servirii vinului. Respetaurantele și vinăriile ce primesc turiști sunt tot mai mult orientate spre ridicarea calității deservirii, iar sommelierul poate avea un rol determinant în experiența gastronomică. Tocmai de aceea, Proiectul de Competitivitate din Moldova susține certificarea europeană a sommelierilor, ceea ce permite apariția unei noi generații de sommelieri ce pot propulsa dezvoltarea deservirii în Republica Moldova”, a declarat Diana Lazăr, vice-directoare a Proiectului de Competitivitate, finanțat de USAID și Suedia.
Urmează 2 săptămâni intense de evenimente și instruiri, în perioada 25 februarie – 7 martie. Soțul dnei Brigitte Leloup, bucătarul șef Alain Leloup, va oferi master class-uri gastronomice, asortate cu vinurile potrivite pentru studenții sommelieri și pentru bucătarii-șefi din restaurante.
Mai multe detalii și noutăți puteți afla pe pagina Școlii de Sommelier din Moldova.
Preluat de la: diez.md