smart_city-_solutions_and_applications_2017_6_27-94238.jpg
Dacă întrebăm locuitorii orașului Chișinău care sunt cele mai importante probleme pe care le are orașul, auzim răspunsuri ca: transport public dezorganizat, drumuri cu gropi, lipsa pistelor pentru bicicliști, case consutruite aiurea, clădiri istorice dărâmate și altele. Probleme sunt multe, propuneri de soluții sunt mai multe decât locuitori, și un spațiu imens de necunoaștere.

Tragem linia galbenă a status-quo-ului

Într-un Chișinău mereu blocat în consiliul municipal, primari care-și dau demisia, cu alegeri nevalidate, cu cheltuieli neexplicate, locuitorii orașului se simt deconectați de la viața urbană, iar seara la cină concluzia e simplă: toți fură, nimic nu se face iar fiecare din noi plătim impozite în vânt.

Pentru anul 2018, Primăria a planificat cheltuieli de 4.049.005,4 lei (un pic peste 200.000 euro), iar dacă am întreba cetățenii pe ce se vor cheltui banii, cine sunt cei care îi cheltuie și dacă cineva simte că a contribuit cu ceva pentru bunul public atunci am auzi tăcere. În schimb la știri vedem bănci și indicatoare vandalizate, linii galbene care ar trebui să servească ca piste pentru bicicliști, și drumuri cosmetic reparate care oricum nu se află în curtea noastră.

Pe site-ul primăriei aleatoriu vedem inițiative din bugetul municipal de a face ceva, dar pe fundal par mai mult o încercare de a pune iar picioarele în ghips, și de a pune botox. Bani cheltuiți pe site-uri care care nici măcare nu se văd (alerte.md) sau redesign-uri, digitalizare care tot rămâne pe hârtie. Pic câte un pic, și în fiece an se reia de acolo de unde am început, se investesc bani în lucruri și unelte care sună frumos, dar nu-s utile.

În 2017 a fost lansată inițiativa de buget participativ, unde locuitorii orașului Chișinău puteau propune proiecte, apoi să existe vot online. În 2018, deja, de 4 ori au fost anumate voturile pentru inițiative pentru presupusă fraudă, astfel se tărăgănează implementarea lor.

tvr1

Apariția creierului

Acum vă propunem un exercițiu de imaginație, dar care nu e utopic, și implementabil în cel mai scurt timp. Imaginați-vă că puteți urmări exact unde se duc banii din impozitele pe care le plătiți, știți că coșul de gunoi din fața casei l-ați plătit voi, porțiunea de drum care duce spre aeroport, știți că 1 metru pătrat l-ați plătit voi, că semaforul ca bâzâie și e util persoanelor nevăzătoare l-ai plătit anume tu, și tu știi exact asta.

Datorită tehnologiei blockchain, ați putea urmări fiecare leuț pe care l-ați plătit ca impozite și taxe, știți exact unde se află.

Să presupunem că Primăria Municipiului Chișinău ar avea o platformă online unde să vă logați, și să vă plătiți impozitele, amenzile și taxele. Iar acolo să vedeț exact suma pe care o plătiți, iar din aceasta să puteți alege din o listă unde să se ducă banii voștri.

linia11

Substanța cenușie

La început de an, Primăria împreună cu consiliul municipal setează prioritățile și unde se vor cheltui banii din buget, să presupunem 10 lucruri care numaidecât trebuiesc făcute în acest an.

Tu intri, plătești impozitele și vezi că ai adunat o sumă de 100 de lei pe care să o plătești la stat, iar fiecare 10 lei să se ducă către o prioritate, în submeniul fiecărei priorități sunt lista de activități, de ex. taxare elecronică, sau drumul tău din fața casei, sau un stâlp de iluminare din fața grădiniței unde merge copilul tău. Mai vezi și ce bani de salarii trebuiesc, și cui sunt plătiți. Vezi consilierii care sunt cei mai activi și cei care nu irosesc banii tăi aiurea.

Tu bifezi, ca și pe un site de nunți, unde mirele și mireasa și-au pus ceea ce-și doresc, iar tu alegi unde să ajuți, dacă unele cadouri sunt pline, alegi din ceea ce a rămas.

myregister

Iar după ce plătești toți banii tăi din impozite, pe o hartă vezi exact colorat numele tău, și la ce ai contribuit. Mai apoi, când lucrările se încep, tu primești notificări cu update-uri, că iaca au pus primul strat de ciment, l-au pus pe al doilea, că lucrările s-au terminat, atunci te vei simți mândru că bucățica aia de drum e a ta, într-un fel, și vei vrea ca mai multe lucruri teoretic să fie ale tale. Vei iubi mai mult bucățica aia de drum, dacă știi că tu l-ai plătit, și vei avea grijă ca să-l aperi, și să ceri socoteală dacă cineva încearcă să-l strice.

Big data, usability, accountability și alte cuvinte care arată cool

La ce ar ajuta o astfel de platformă?

#1. Știi exact pe ce ar vrea locuitorii orașului să plătească bani și care le sunt problemele, ca mai apoi să investești mai mult acolo, fără a face sondaje și studii fără rost.

#2. Mărești încrederea pe care ar avea-o locuitorii față de primărie, deoarece ei au plătit impozitele, și fiecăruia personalizat i-ai arătat ce ai făcut, astfel la anul, banii pe care fiecare din noi îi va plăti, se va ști exact pe ce au fost cheltuiți și cum.

#3. Oamenilor le place să vorbească despre ce este al lor și cât de frumos este, astfel la o bere prietenii s-ar lăuda cu: ai văzut semaforul de la intersecția cu Ștefan cel Mare? Păi asta din banii mei s-au făcut, și ar avea clar dovada că așa și este cu o simplă deschidere a biroului personal din cadrul platformei. Iar cei care se eschivează să plătească impozite, nu vor putea să se laude, și ar exista peer-pressure.

#4. Celora din instituțiile publice din Chișinău, cărora chiar dacă le-ai plătit 10 lei, îi vei putea ști la față și cere socoteală pentru lucruri care merg aiurea. De asemenea, platforma ar ști cine sunt cei mai populari consilieri, și câți oameni i-au ales chiar să-i plătească pentru munca care o fac. Iar pe termin mediu, chiar și modalitatea de alegere a celor care stau în primărie ar fi mai ușoară, deoarece le vei putea vedea live activitatea pe care o manifestă. Dacă nu-i plătit și iubit de contribuabili, atunci afară și se pune pe altcieva în loc.

#5. Se întâmplă că încalci vreo lege, iar plătirea amenzii e mereu bătaie de cap, dar dacă intri pe platformă, și alegi exact bugetul pentru care vrei să se ducă banii tăi, atunci îți recunoști vina, și alegi ca banii să se ducă în bugetul liceului unde învață copilul tău, sau fratele sau sora.

#6. Dacă sunt lucruri pentru care acum există necesitate bani, platforma poate să lucreze și ca crowdfunding. Să spui: noi vrem să construim centura în jurul Chișinăului: avem nevoie de X bani, și le trimiți mesaj tuturor contribuabililor, în care îi rogi că dacă ajută acum cu o sumă X de bani, atunci vor fi scutiți de impozite pe X ani. Oamenilor mereu le place să plătească acum o dată, și să știe că nu vor fi bătuți la cap constant. Astfel nu ar exista mereu deficit, și autoritățile publice nu se vor putea scuza că: „nu există bani”.

#7. Îi poți verifica pe ceilalți, ce și unde și cum a contribuit ca să trăim într-un oraș mai bun, de la vecinul tău până la directorul companiei în care lucrezi. Iar dacă aceștia se plâng cât de corupt și rău este totul, îi vei putea aduce un argument și întreba cu ce a contribuit el ca lucrurile să devină mai bune.

Atunci când putem urmări fiecare leu pe care îl plătim spre stat, atunci și responsabilitatea noastră crește, deoarece fiecare din noi vrea o țară ca afară, însă de cele mai multe ori uită, că noi suntem responsabili să o facem. Dar și ne va face mai conectați la viața orașului, și când cineva ne va întreba pe ce se cheltuie banii, atunci vom ști exact ce să răspundem. Fiecare din noi.

Epilog neutopic

Probabil veți spune că totul e frumos dar nerealizabil, atunci eu pot să vă spun că deja unui sistem ca cel de mai sus este testat în Emiratele Arabe Unite, mai exact în Dubai. În 2017 autoritățile de acolo au semnat o strategie (The UAE Blockchain Strategy 2021) prin care locuitorii Dubaiului să fie mai fericiți, să existe un legislativ avansat, eficiență a guvernului cât și investiții, prin tehnologia blockchain.

smartdubai

În China încă din 2013, guvernul a inițiat un program al orașelor inteligente, iar ca prototip se crează orașul Yinchuan, acolo unde deja în loc de bilete, documente sau pass-uri, e suficient să-ți arăți fața.

De asemenea analistul McKinsey a prezis că până în anul 2020, numărul orașelor inteligente din lume va ajuta la numărul de 600.

Iar la Moscova există așa o inițiativă ca Cetățeanul responsabil, un oamenii pot raporta problemele pe care le identifică în oraș, în schimb la aceasta primesc bilete le film, teatru, concerte sau călătorii gratis în transportul public. De asemenea cei care au raportat pot urmări prin blockchain dacă aceasta s-a reparat, de către cine și când anume.

Viitorul nu este în viitor, iar probleme nu se soluțioanează cândva. Tehnologia există, deja vedem cine are destul curaj să o implementeze pentru transparență și progres. Chișinăul e un oraș mic, iar Moldova nu este o țară mare, astfel trăim într-un loc propice pentru experimente. Nu degeaba ne lăudăm că avem unul din cele mai rapide viteze la internet din lume, pentru că au existat persoane care au decis să experimenteze.

Ne vedem într-un oraș inteligent!

Photo Credit: Plasma

Preluat de la: diez.md