bucatarie.jpg

Pentru multe familii, bucătăria este considerată inima casei, ceea ce înseamnă că adesea este și cea mai murdară. În timp ce există anumite zone și aparate pe care probabil le cureți regulat, unele colțuri și crăpături cele mai murdare ale bucătăriei tale ar putea trece neobservate, cum ar fi robinetul pe care-l atingi după ce tai puiul sau mirodeniile pe care le iei în mijlocul gătitului.

Menținerea curățeniei în bucătărie este esențială pentru prevenirea contaminării încrucișate și asigurarea unui mediu sigur și sănătos. Pentru a menține spațiul curat, împărtășim câteva locuri din bucătărie care sunt considerate de experți printre cele mai murdare.

Borcanele pentru condimente sunt frecvent folosite cu mâini murdare sau unsuroase în timpul gătitului, ceea ce duce la acumularea de reziduuri pe exteriorul acestora. Este important să păstrezi sticlele pentru condimente curate pentru a preveni răspândirea germenilor și contaminarea încrucișată și pentru a asigura că chiar și condimentele rămân necontaminate.

Chiar dacă păstrezi alimentele și băuturile în sertarele lor originale, frigiderul poate deveni totuși una dintre cele mai murdare zone ale bucătăriei tale. Frigiderul stochează o varietate de alimente perisabile care pot scurge, se pot vărsa sau se pot strica, ducând la mizerie și mirosuri neplăcute. Inspectează regulat ingredientele din frigider și curăță-l săptămânal pentru a preveni acumularea de mucegai și bacterii.

Buretele tău curăță vasele murdare, deci asta înseamnă că trebuie să fie curat, nu-i așa? Din păcate, folosirea buretelui pentru a curăța mâncarea de pe boluri, farfurii și alte suprafețe din bucătăria ta, cum ar fi blaturile, face ca acesta să se murdărească ușor. Curățarea regulată a bureților ajută la eliminarea răspândirii bacteriilor. Dacă folosești un burete murdar, acesta va reduce eficacitatea și nu va curăța complet ceea ce speli, ba chiar ar putea face lucrurile mai murdare.

Blaturile de lucru pot deveni ușor una dintre cele mai murdare zone ale bucătăriei tale. Acestea reprezintă principala zonă de pregătire în bucătărie, așa că vin adesea în contact cu alimente, lichide sau alte materiale. Scurgeri, resturi de mâncare și stropi de gătit pot să se acumuleze rapid. Șterge-ți blaturile după fiecare utilizare pentru a preveni creșterea bacteriilor și a minimiza riscul contaminării încrucișate între diferite articole.

Chiar dacă folosești cuptorul cu microunde doar de câteva ori pe lună, poate fi totuși unul dintre cele mai murdare electrocasnice din bucătăria ta. Alimentele se mănâncă adesea și se varsă în interiorul cuptorului cu microunde în timpul încălzirii, lăsând reziduuri și pete de mâncare. Menținerea curățeniei acestuia este importantă pentru a preveni acumularea de particule alimentare și bacterii, pentru ca alimentele să se încălzească uniform și să rămână sigure de consum.

Plăcile de tăiat sunt folosite pentru a toca și felia diverse alimente, ceea ce duce la acumularea de reziduuri alimentare. Curăță tocătoarele temeinic după fiecare utilizare pentru a preveni contaminarea încrucișată între alimentele crude și cele gătite, în special între carne și legume.

Cutiile din plastic adesea conțin alimente rămase sau stochează alte articole care pot să se scurgă. Suprafețele lor pot absorbi mirosuri și pete. Păstrarea recipientelor din plastic curate asigură că alimentele depozitate în ele rămân proaspete și necontaminate. Cutiile curate previn, de asemenea, răspândirea mirosurilor care afectează alte alimente depozitate în jurul lor.

Robinetele de bucătărie sunt unul dintre cele mai atinse puncte din bucătăria ta, iar ele sunt adesea deschise și închise cu mâini murdare sau unsuroase în timpul gătitului. Mai mult, robinetele pot deveni murdare de la depozitele de minerale acumulate și reziduurile de săpun. Robinetele curate reduc răspândirea germenilor și bacteriilor și asigură că apa folosită în bucătărie rămâne curată.

Blenderele pot deveni ușor murdare datorită designului lor complex cu lamele, căni detașabile și mici crăpături. Particulele de alimente se blochează adesea în crăpăturile și colțurile acestui aparat, făcându-l dificil de întreținut. Păstrarea blenderului curat previne creșterea bacteriilor și a mucegaiului, asigurând că alimentele și băuturile mixate sunt sigure de consumat. Curăță blenderul după fiecare utilizare.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Cum să scapi de mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie. Unde se ascunde, de fapt, o cantitate uriașă de mizerie

Preluat de la: csid.ro