1484746368852.jpg

Statisticile arătă că aproximativ 60% din populaţie suferă cel puţin o dată în viaţă de un episod al vorbitului în somn. Deși cauzele nu sunt cunoscute cu exactitate, există o serie de indicatori care pot contribui la apariţia vorbirii în somn.

Potrivit statisticilor, vorbitul prin somn poate fi genetic şi tinde să apară mai mult la bărbaţi şi copii. Semne care pot conduce către episoade ale vorbitului în somn sunt privarea de somn, consumul de alcool şi droguri, febra, stresul, anxietatea şi depresia.

„Vorbirea în somn este benignă pentru cei mai mulţi oameni. Nimeni nu ştie cu exactitate care sunt cauzele”, a spus Russell Rosenberg, PhD, preşedintele Fundaţiei Naţionale a Somnului din Atlanta.

Vorbirea în somn este frecvent întâlnită în contextul altor tulburări de somn, în special, în parasomnie, apnee şi tulburări REM de comportament. După vârsta de 25 de ani, vorbitul în somn poate începe în mod spontan şi este adesea diagnosticat împreună cu alte probleme medicale sau psihiatrice. În cazurile severe, acesta poate fi asociat şi cu crizele nocturne.

„Vorbitul pe timp de noapte poate cauza oboseală a doua zi, dar nu este, în general, un motiv de îngrijorare. Este de asemenea, o acţiune destul de frecventă: deşi statisticile variază, aproximativ 60% dintre oameni vor experimenta cel puţin un episod de vorbire în somn de-a lungul vieţii”, atenţionează William Kohler, MD, director medical al Institutului de Somn Florida din Tampa.

Vorbitul în somn se poate întâmpla în orice perioadă a nopţii şi în orice stadiu al somnului. În partea anterioară a nopţii, atunci când oamenii se află în stadiile profunde ale somnului (etapa 3/4 ) și încep să vorbească, adesea, ceea ce spun poate suna mai mult precum un mormăit. Pe măsură ce progresează noaptea, somnul devine mai uşor (somnul REM şi etapele 1 şi 2) putând fi, astfel, mai uşor de înţeles pentru un partener. Cu toate acestea, studiile au descoperit faptul că cele mai multe dintre discursurile nocturne sunt scurte enunţuri, lipsite de sens, care durează doar una sau două secunde, mai degrabă decât afirmaţii clare, demne de remarcat, notează ZUGO cu referire la descopera.ro.

Conţinutul vorbitului în somn poate fi complet nesemnificativ şi iraţional, dar cu toate acestea, poate fi legat de experienţele din timpul zilei trecute sau prezente. De cele mai multe ori, decodarea mesajelor este imposibilă și total inutilă.

Preluat de la: Zugo.md