Sexul este un lucru firesc ce ține de natura umană și este perfect normal – și sănătos – să ai un libido ridicat. Dar există un punct al acestei limite, atunci când dorința sexuală poate trece de la a fi una sănătoasă, la porniri cu tentă sexuală care scapă de sub control. De obicei, diferența dintre a te bucura de sex și a fi dependent de sex este evidentă.
„Un apetit sexual sănătos poate fi controlat. Dacă sexul nu este disponibil, este dezamăgitor, dar nu devastator”, spune Tina B. Tessina, PhD, psihoterapeut și autoarea cărții The Real Thirteenth Step: Discovering Confidence, Self-Reliance and Independent Beyond the Twelve Step Programs.
„Cu o dependență sexuală, dependentul se simte disperat să aibă o conexiune sexuală, indiferent de cost.”
O dependență sexuală se poate manifesta în multe feluri. Va trebui să cauți o varietate de posibile semne de avertizare că tu sau partenerul tău sunteți dependenți de sex.
Dr. Kathryn A. Cunningham, director al Centrului de Cercetare a Dependenței de la Universitatea din Texas Medical Branch din Galveston, identifică următoarele puncte cheie, reprezentative pentru persoanele care sunt dependente de sex:
„O dependență sexuală se manifestă cel mai adesea în unul din două moduri: înlocuirea dragostei cu sexul și desfășurarea unor activități sexuale diferite, variate sau extreme, care se concentrează pe actele sexuale, nu pe orice tip de conexiune între două persoane”, spune Dr. Nickerson, fondatoarea platformei www.feelbetternetwork.com.
Deși termenul „dependență sexuală” este folosit în mod obișnuit pentru a descrie starea persoanei, Nickerson spune că este adesea un semn al unei afecțiuni mentale mai profunde.
Dacă tu sau partenerul sau soțul/soția sunteți dependent de sex, el sau ea va avea nevoie de consiliere pentru dependența sexuală. Nickerson spune că aceasta este o situație clară în care asistența unui terapeut, grupurile de sprijin și cărțile despre acest subiect pot fi foarte importante.
„Dacă sunteți într-o relație și comportamentul celeilalte persoane dăunează relației, ar trebui să discutați acest lucru și să veniți cu un plan de acțiune pentru modul în care voi doi veți răspunde și vă veți sprijini reciproc”, spune ea.
A fi într-o relație cu o persoană dependentă de sex este deosebit. De multe ori, tu devii dependența partenerului.
„Este foarte greu să-ți stabilești propriile limite și limite de confort cu un partener sexual, dar ai dreptul să faci ceea ce este mai bine pentru tine, așa că trebuie să riști să le spui cum te simți și de ce ai nevoie”, spune Nickerson.
„Împărtășește-ți sentimentele și vorbește despre ceea ce ești și ce nu ești dispus să faci. Acționează întotdeauna în moduri care să te facă să te simți confortabil, bine cu tine și în siguranță.”
Dacă relația este ună sănătoasă, partenerii vor putea comunica deschis despre acest subiect, vor înțelege nevoile unul altuia și vor încerca să găsească o soluție, pentru ca amândoi să se simtă confortabil și satisfăcuți în pat, cu limitele pe care fiecare le impune.
Surse externe:
https://www.everydayhealth.com/addiction/signs-of-sex-addiction.aspx
Sursă foto: Envato
Preluat de la: csid.ro