seminte-de-chia.jpg

Indiferent dacă îți place o porție de fructe cu iaurt și cu semințe de chia dimineața sau budincă de chia din când în când, semințele acestei plante pot reprezenta un avantaj imens pentru sănătatea ta.

Aceste semințe mici (dar puternice) provin din planta deșertică Salvia hispanica, membră a familiei mentei. Nu numai că le poți savura în diverse feluri, dar semințele de chia vin și cu o serie de beneficii pentru sănătate. Iată 5 dintre acestea:

Semințele de chia reprezintă o excelentă sursă de fibre alimentare, care pot contribui la stimularea senzației de sațietate. Sațietatea înseamnă mai puține gustări nesănătoase, ceea ce înseamnă că poți evita consumul de calorii suplimentare pe parcursul zilei. Cineva dornic de pierdere în greutate, poate? 

După cum menționează Harvard Health, semințele de chia reprezintă o proteină completă și conține toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care corpul nu îi poate produce. Alte exemple de proteine complete includ alimentele de origine animală precum lactatele, ouăle, peștele, carnea și puiul, în timp ce opțiunile pe bază de plante includ hrișca, edamame și quinoa.

Un alt beneficiu surprinzător pentru sănătate al semințelor de chia este că reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți și polifenoli precum acidul cafeic, miricetina, quercetina, acidul rozmarinic și alții. Antioxidanții sunt substanțe care pot proteja celulele împotriva radicalilor liberi, care pot juca un rol în prevenirea cancerului, a bolii cardiace, dar și în alte afecțiuni, în timp ce polifenolii sunt compuși benefici din plante cu proprietăți antioxidante care pot contribui la menținerea sănătății și la protecția împotriva diverselor boli. 

Semințele de chia conțin acizi grași omega-3 sănătoși, care sunt grăsimi polinesaturate și, conform Harvard Health, au demonstrat că pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. Acizii grași omega-3 pot contribui, de asemenea, la controlul eczemelor, lupusului și artritei reumatoide. Aceștia pot juca chiar și roluri de protecție în cazul cancerului și al altor afecțiuni. 

Cercetările emergente sugerează că includerea semințelor de chia într-un stil alimentar sănătos poate ajuta la îmbunătățirea factorilor de risc cardiovasculari, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a trigliceridelor. Dacă îți dorești să-ți îmbunătățești sănătatea inimii, ia-ți niște semințe de chia. Pot reduce nivelul de LDL (colesterolul rău)

Fibrele din semințele de chia sunt în principal solubile și mucilagii, substanța responsabilă pentru textura lipicioasă a semințelor de chia umezite. Conform Harvard Health, aceste fibre pot contribui la scăderea colesterolului LDL și la încetinirea digestiei, ceea ce poate preveni creșterile bruște ale glicemiei după o masă și poate contribui la senzația de sațietate.

Foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro