nuci.jpg

În timp ce cancerul și bolile de inimă nu au fost preocupări majore pentru tine acum câțiva ani, riscul pentru ambele crește odată ce treci de vârsta de 40 de ani și mai departe.

De fapt, cancerul este principala cauză de deces pentru femeile în vârsta de 40 și 50 de ani, iar bolile de inimă ocupă locul al doilea. Diabetul și accidentul vascular cerebral își fac de asemenea apariția pe măsură ce ajungi la vârstă de 50 și 60 de ani.

Chiar dacă nu întotdeauna fatale, bolile autoimune – în special artrita reumatoidă, dar și lupusul, boala Crohn, boala celiacă și scleroza multiplă – afectează în mod disproporționat femeile în mijlocul vieții și mai târziu, conform unui studiu din 2015 publicat în Women’s Midlife Health.

Specialiștii spun că un metabolism mai lent și schimbările hormonale sunt de vină pentru multe dintre aceste riscuri de sănătate. Dacă încă urmezi dieta care a funcționat pentru tine în perioada în care aveai 20 și 30 de ani, te îndrepți încet, dar sigur, spre probleme de sănătate serioase.

Experții spun că adăugarea unei cantități generoase din următoarele alimente în dietă – în special dacă asta înseamnă înlocuirea unora dintre alegerile tale mai puțin sănătoase (precum covrigii calzi de dimineață) – te poate ajuta să eviți problemele de sănătate care au cele mai mari șanse să apară în jurul vârstei de 40 de ani și mai târziu.

Scăderea sănătății intestinale și problemele cu digestia necorespunzătoare sunt asociate cu tipurile de boli autoimune legate de inflamație care afectează femeile în timpul mijlocului vieții. Iar lipsa de fibre din dietă face parte din problemă. Când vine vorba de fructe, zmeura este printre campioane în ceea ce privește fibrele. O cană conține 8 grame!

Leguminoasele sunt, de asemenea, pline de fibre, așadar sunt ideal de introdus în dietă. În timp ce toate tipurile de fasole sunt surse bune, lintea și mazărea sunt de departe cele mai indicate când vine vorba de fibrele care ajută la digestie.

Pe lângă beta-caroten, un antioxidant numit licopen pare, de asemenea, să fie un luptător eficient împotriva cancerului, conform unui studiu din Jurnalul Internațional de Cercetare și Tratament al Cancerului. Fructele și legumele cu nuanțe roșii – roșiile, dar și pepenele roșu, papaya, guava roz și ardeiul roșu – sunt toate surse bune de licopen. Gătitul roșiilor poate, de asemenea, să ajute corpul să absoarbă mai mult din antioxidanții sănătoși ai acestora.

Nu este necesar să scoți de tot pâinea din dietă! Alimentele integrale, cum ar fi pâinea cu cereale integrale, sunt bogate în fibre, fier și vitamine din complexul B. În plus, există acum dovezi solide că un consum regulat de alimente integrale (3 porții pe zi) poate reduce riscul de afecțiuni medicale legate de vârstă, precum boala de inimă, diabetul și accidentul vascular cerebral cu 20-30%. O porție este echivalentă cu o felie de pâine cu cereale.

Consumul de tipuri corecte de acizi grași poate reduce riscul de diabet pe măsură ce îmbătrânești. În special, tipurile de acizi grași polinesaturați găsiți în nuci te pot ajuta să te protejezi de boală. Cele mai multe alte nuci și semințe sunt, de asemenea, surse bune ale acestor acizi grași sănătoși.

Sursă foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro