perna-de-ace.jpg

Teama irațională de ace, cunoscută și sub numele de tripanofobie, poate fi debilitantă. Această teamă împiedică numeroase persoane să facă analize de sânge, să suporte intervenții stomatologice și să primească vaccinuri potențial salvatoare de vieți.

Deși pare o fobie mai degrabă exotică, tripanofobia afectează până la un sfert din adulți și majoritatea copiilor. Iată câteva modalități practice de a face față tripanofobiei și de a depăși teama de ace o dată pentru totdeauna.

Tripanofobia este teama exagerată și irațională de ace, în special într-un cadru medical. Pentru aproximativ o treime dintre cei care suferă de tripanofobie, teama provine dintr-un incident traumatic, cum ar fi să fie ținuți pentru o injecție în copilărie, să suporte prelevări de sânge dureroase sau, da, să fi făcut cineva o glumă cu un ac de dimensiuni mari, spune psihologul Andreea Cristea.

În ceea ce privește restul persoanelor care suferă de frica irațională de ace, aceștia pot avea pur și simplu o predispoziție genetică la acest tip particular de anxietate sau poate fi cauzată de biologia organismului. „Ceva în chimia lor declanșează răspunsul vasovagal – văd un ac și brusc ritmul cardiac și tensiunea arterială le scad, simțindu-se groaznic sau chiar leșinând”, spune Andreea Cristea. Ea subliniază că procesul care duce la injecție, combinat cu frica de necunoscut, este de obicei mai rău decât durerea scurtă a procedurii.

Pentru a te ajuta să-ți înfrunți temerile și să ai grijă de sănătatea ta, experții împărtășesc următoarele strategii:

Dacă aplici o cremă anestezică pe care o poți lua din farmacie, cu aproximativ jumătate de oră înainte de injecție sau recoltare de sânge, nu vei simți nici măcar acul intrând. Întreabă medicul de familie sau farmacistul despre cremele anestezice de pe piață și vezi care ar fi cea mai potrivită pentru tine. 

„Nu-ți fie teamă să spui: ‘Am avut o experiență negativă; mi-e foarte frică de injecții’”, spune psihologul Andreea Cristea. Dacă persoanele care urmează să îți facă o procedură care implică ace au această informație despre tine, vor face tot posibilul să te ajute să o depășești cu bine, cel mai adesea distrăgându-ți atenția de la procedura în sine. 

Dacă în timpul procedurii care implică ace simți că leșini, anunță acest lucru, întinde-te și ridică-ți picioarele, ceea ce va ajuta la creșterea tensiunii arteriale, contracarând răspunsul vasovagal.

„Uită-te la telefon și privește videoclipuri amuzante cu un câine jucându-se cu o vacă sau orice altceva te face să râzi. Distracția poate face minuni”, spune psihologul Andreea Cristea.

Aceasta te învață să tolerezi disconfortul prin expunerea progresivă la lucrul de care te temi, explică psihologul Andreea Cristea. „Progresezi pas cu pas – uitându-te la poze cu un ac, apoi la un videoclip cu o persoană ținând o seringă și, în cele din urmă, ținând acul tu însuți”, spune ea.

Dacă niciuna dintre aceste strategii nu funcționează și tot eviți vaccinurile și testele necesare, întreabă-ți medicul dacă ar putea fi potrivită pentru tine o medicație anti-anxietate.

Foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro