the-one-show.jpg

Capitala Germaniei este perfectă pentru a evada pentru un weekend prelungit din realitatea cotidiană şi pentru, de ce nu, aţi (re)găsi sufletul pereche. Nu de alta, dar Berlin oferă multe posibilităţi – numărul locuitorilor este de 3 milioane din toate naţiile pământului. Numărul restaurantelor premiate de Michelin a ajuns la 26, o statistică spunea că oraşul german ar găzdui cei mai mulţi artişti din lume, viaţa de noapte se prelungeşte până a doua zi pe la ora 16.00, mâncarea în supermarket este mai ieftină de multe ori decât în Bucureşti, iar magazinele te pot surprinde uneori într-un mod brutal plăcut: poţi găsi piese de designer de 1.500 euro la doar 15 euro! Marc Vorsatz, unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti de travel din Europa, transmite de la faţa locului.
  
Dacă mai acum câţiva ani să zbori din Bucureşti în Berlin era complicat şi scump, iată că în 2018 să ajungi în capitala Germaniei a devenit floare la ureche de când companiile low cost şi-au construit sedii şi în România. O dată ajuns aici, zboruri zilnice se operează din aeroportul Henri Coandă, distracţia începe. Pe lângă celebrele obiective turistice, iată 4 recomandări din sfera cultural-gastronomică ce te vor face să te îndrăgosteşti iremediabil de Berlin. Ah, nu v-am zis, acest oraş nu te cucereşte prin frumuseţe, ci prin experienţe. Berlin nu este un oraş de văzut, ci un oraş de trăit.
 
 

Galerie foto

vezi galeria 5 foto
Cuprins
The One Grand Show, Friedrichstadt-Palast
O nouă La Traviata, Staatsoper Unter den Linden
O cină rafinată fără zahăr rafinat
Gusturi thailandeze nemodificate

sus

The One Grand Show, Friedrichstadt-Palast

Îţi loveşti privirea de cel puţin 20 de ori pe zi de o fată tatuată, îmbodobită cu bijuterii şi încoronată cu pene rare. Este pe toate gardurile berlineze (a se citi panouri publicitare). Fata aceasta misterioasă care te priveşte prin ochi creionaţi pe braţ semeţ de afiş este un portal către tărâmul oniric. Fii pregătit să trăieşti un vis cu ochii deschişi larg. The One Grand Show , un show de dans, acrobaţii, muzică, lumini şi costume extraordinare. Coregrafia este semnată de Brian Friedman – cunoscut pentru colaborările cu Mariah Carey, Cher, Beyonce şi Britney Spears. Jean-Paul Gaultier a semnat costumele. Couturierul francez a visat de mic să lucreze la un spectacol de teatru.

Cele peste 500 de costume nu fac decât să întregească măreţia celor de 100 de artişti de pe cea mai mare scenă a lumii. 11 milioane de euro a costat producţia şi este cel mai elaborat show din Europa. Dacă în trecut la spectacolul pregătit o dată la câţiva ani de Friedrichstadt-Palast sute de autocare din zonele rurale ale Germaniei aduceau mii de spectatori dornici să vadă minunile Berlinului, la The One sute de avioane aduc turişti din toată lumea. Până acum 700.000 de perechi de ochi au rămas deschişi către artă cu emoţii şi lacrimi de bucurie că pot vedea un asemenea regal. Spectacolul se mai joacă doar până în luna iulie a acestui an. Biletele încep de la 19,90 euro.

 
 

sus

O nouă La Traviata, Staatsoper Unter den Linden

Redeschisă de curând, celebra scenă a operei Unter den Linden din Berlin este un magnet pentru iubitorii de muzică clasică. Povestea celebrei curtezane parisiene Violeta Valery este spusă cu aceleaşi note muzicale, însă cu ajutorul unei scenografii de ultimă generaţie. Publicul reuşeşte să capteze mai uşor mesajele poveştii de dragoste La Traviata. Fastuoasele decoruri din producţiile clasice au fost înlocuite de budoarul Violetei unde se află o oglindă magică. 

Costumele sunt definite de eleganţa simplă, la fel şi machiajul şi coafura sunt reduse la minimum. Toate aceastea creionează o Violeta foarte umană şi fragilă. Spectacolul este viu, plin de detalii vizuale cu vino-n-coa. În spectacol apare un travesti, spre exemplu punctează spiritul berlinez. În această stagiune şi-a făcut debutul cu dreptul suava soprană franco-daneză Elsa Dreisig care reuşeşte să smulgă multe minute de aplauze rigidului public berlinez. Producţia este semnată de Dieter Dorn. Bilete de la 15 euro.    


 
 

sus

O cină rafinată fără zahăr rafinat

Sunt convins că nu doar o dată cititorii “Ce se întâmplă, doctore?” s-au gândit să elimine zahărul rafinat din alimentaţie. Ei bine, pentru acest pas nu e necesară doar voinţa personală – majoritatea alimentelor îl conţin ascuns (pâine, mezeluri, etc). însă în Berlin puteţi avea o idee despre ce înseamnă să mănânci fără zahăr rafinat. M-a informat renumitul chef Holger Joost care dupa experientele sale in Maldive, Dubai si Sri Lanka s-a întors în Berlin şi aduce un aer proaspat scenei culinare locale.

Acum lucrează pentru  restaurantele din Grand Hyatt Berlin, unde s-au schimbat meniurile din ianuarie 2018, nemaifăcându-se loc deloc zahărului rafinat. În locul acestuia se folosesc zahăr din boboci de cocos, zahăr din mesteacăn, zahăr muscovado, sirop de agave, miere şi zahar de palmier. Meniul este o provocare deoarece unele reţete au zahăr rafinat în mod tradiţional. Spre exemplu, orezul din sushi este aici pregătit cu zahăr din mesteacăn. O experienţă culinară hi-end, zero zahăr rafinat am testat la Vox Restaurant. Am rămas suprins, deci se poate înlătura zahărul. Aşteptăm producătorii de mezeluri. 

 
 

sus

Gusturi thailandeze nemodificate

O altă experienţă culinară inedită este să guşti din mâncare thailandeză autentică (fără potenţiatori de gust – mare problemă astăzi), preparată din ingrediente sezoniere, ce nu poluează jumăte din planetă până ajung în farfuria ta, culese în apropierea Berlinului. Dacă chef este un ex fotomodel, care apare ocazional în revista Vogue, de ce nu? Am ajuns la ora 7.00 p.m în restaurantul Kin Dee (în thailandeză înseamnă ,,mănâncă bine,,), o atmosferă relaxată, mobilier minimalist dar elegant, un loc kids & dogs friendly. Într-un colţ, la o masă mică o tânără frumoasă împăturea cu fineţe, dar rigurozitate un soi de paste. Este chiar Dalad Kambhu, chef-ul restaurantului.

A învăţat să gătească de la mama ei, 10 ani a lucrat într-un restaurant în New York, însă de Berlin s-a îndrăgostit şi doreşte să prezinte o altă faţă a bucătăriei thai. “Pastele sunt pentru noi similare precum brânza pentru francezi. Le facem în casă (paste verzi, roşii, Massaman, Jungle, paste cu ardei iute etc). Sunt de bază. Carnea vine de la ferme organice, peştele doar din surse sustenabile. Înlocuim mango cu mere dulci, cartofii dulci cu napi, murăm gulie în loc de papaya. Gustul este ca acasă”, spune Dalad.

 
Info utile

Friedrichstadt-Palast, https://www.palast.berlin

Staatsoper www.staatsoper-berlin.de

VOX Restaurant, www.vox-restaurant.de  

Kin Dee Restaurant, www.kindeeberlin.com

Visit Berlin, https://www.visitberlin.de/en
 
Foto: Friedrichstadt Palast, Bernd Uhlig/Staatsoper Unter den Linden, Vox Restaurant, Kin Dee Restaurant, Media Crew Mitte

Consultant de specialitate: Marc Vorsatz

 

Preluat de la: csid.ro