ia.jpg

Între 21 iunie și 20 iulie 2024, vino la Facultatea de Urbanism și Arhitectură (bd. Dacia 39) să descoperi o expoziție de ii cum n-ai mai văzut, cu genericul „IA – rădăcini spre infinit”. În cadrul acesteia se vor întâlni nouă cămăși vechi de peste 100 de ani și 24 de cămăși cusute în ultimul deceniu. Cele vechi fac parte din colecția „Grădina Hestiei” și vor fi aduse din SUA de către Simona Laiu, iar cele noi au fost create de mai multe femei din Republica Moldova, România, Elveția, Polonia, Germania și Suedia, care formează comunitatea MăiestrIA.

Potrivit Stelei Moldovanu, fondatoarea MăiestrIA și organizatoarea expoziției, ideea acestei prezentări a apărut în toamna anului 2023. „După un interviu realizat cu Simona Laiu, ne-am gândit să facem o expoziție comună cu cămăși vechi și noi. Simona este stabilită de mulți ani în SUA, iar colecția sa «Grădina Hestiei» fiind peste ocean, era nebunie curată ce ne-a venit atunci. Chiar dacă părea neverosimil, conversațiile noastre s-au activat foarte rapid și am invitat-o să se implice pe Victoria Peev, o artistă deosebită cu care îmi doream o colaborare după ce am admirat proiectul său „#Soul_of_Moldova”. Am conturat conceptul toate trei împreună, lucrurile se derulau val-vârtej, detaliile aranjându-se ca într-un puzzle. În momentul când am găsit locația potrivită, plângeam de bucurie de toate aceste conexiuni care apăreau una după alta”, a scris Stela pe pagina sa de Facebook.

Astfel, iile vor fi expuse în sala „Ion Mincu” de la Facultatea Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice din Moldova, care se consideră a fi unul dintre cele mai spațioase și dotate spații de prezentare. În ceea ce privește designul labirintului, partea tehnică și vizualizarea expoziției, în toate a fost implicată Oxana Szydlowkiy.

„A urmat o perioadă de estimări, entuziasm, dar și dubii dacă e realizabil așa ceva la noi și după câteva nopți agitate, m-am trezit cu o expresie latină care m-a făcut să nu mai stau pe gânduri: Ab Ovo [de la ou, adică de la naștere]. Sună incredibil, dar forma unui ou, cum a fost conceput spațiul expoziției, a prins și mai mult sens. Pentru că tot ce visam nu semăna cu nici o altă expoziție de ii de până acum, mi-am luat inima în dinți și am prezentat proiectul la Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Am găsit multă deschidere și asta ne-a dat aripi.”

Vizualurile pentru eveniment au fost create cu ajutorul echipei de design WeUrban. Spirala de pe bannere, care reprezintă și modul de expunere a cămășilor, a fost inspirată din cultura civilizației Cucuteni și este ca o pecete pe care o pun femeile din comunitatea MăiestrIA pe cămașa românească. Firele reprezintă laitmotivul care le leagă pe aceste femei de trecut și viitor: „Am estimat peste 500 km necesari ca să realizăm construcția noastră”.

A urmat selectarea cămășilor. Cele vechi, de peste ocean, au fost alese împreună cu Simona, „în conversații nocturne”, iar dintre cele noi s-au ales cele mai expresive. „Le-am adunat pe rând, le-am fotografiat în cele mai mici detalii, am creat o pagină a expoziției cu povestea fiecărei cămăși în parte, am generat QR-coduri, am tipărit un pliant cu harta expoziției, am filmat un video de promovare care a trezit fiori pentru multă lume, am înregistrat sunetul firelor care trece prin pânză.”

Potrivit Stelei, expoziția nu este doar despre tradiții și conservarea lor, este despre focul care a fost aprins în inimile creatoarelor noi de ii, dar și despre lumina care poate fi dusă mai departe prin apreciere, înțelegere, învățare și transmitere viitoarelor generații. Aici găsiți mai multe detalii.

Preluat de la: diez.md