pixel.png

Cancerul ovarian este în multe cauză o boală mută, nu are simptome specifice, iar cele care apar pot fi comune cu altor boli. Am aflat cum se diagnostichează şi ce semne poate da această afecţiune din Cancer ovarian – ghid pentru paciente, lansat pe platforma Învingem Cancerul.

Aşadar, cancerul ovarian este o afecţiune care nu are simptomatologie specifică. Printre simptomele resimţiţe de paciente pot fi:

  • Balonare 
  • Disconfort abdominal
  • Constipaţie/ diaree
  • Nevoia de a urina frecvent
  • Sângerări vaginale 
  • Oboseală

De asemenea, medicii oncologi au observat că la pacientele cu cancer ovarian în stadiile avansate pot apărea şi simptome precum senzaţie de “prea-plin”, inapetenţă, dificultatea de a respira

<!–

Formul de quiz

–>

Cum se pune diagnosticul?

La cabinetul medical se face un consult clinic general. Medicul ginecolog va examina zona pelvină şi va face o examinare fizică generală pentru punerea în evidenţă a unei eventuale ascite (acumulare de lichid în cavitatea abdominală), a obstrucţiei intestinale, a nodulilor limfatici măriţi sau a organelor mărite (de exemplu, ficatul). Îţi va recomanda de asemenea, un consult ginecologic cu ecografie transvaginală care are rolul de a detecta prezenţa unei tumori la nivelul ovarelor şi al trompelor uterine. Prin ecografia transvaginală, un medic experimentat se poate orienta către diagnostic, pe baza aspectului făcând diferenţa între leziunile benigne şi cele maligne. Acest tip de ecografie transvaginală permite şi o foarte bună vizualizare a structurilor din vecinătate. Tumora malignă are o componentă solidă (nu doar fluidă), margini neregulate şi prezintă mai multe vase de sânge

Ce alte investigaţii se mai fac pentru detectarea cancerului ovarian?

În ghidul cancer ovarian se menţionează şi ce alte investigaţii recomandate ar putea fi:

  • Examinarea RMN
  • Tomografia computerizată (CT) este o formă de radiografie în care organele corpului sunt scanate cu raze X.

De altfel, determinarea markerilor tumorali: CA125 este un marker tumoral pentru cancerul ovarian, respectiv o proteină a cărei valoare din sânge se corelează aproximativ cu numărul de celule de tip ovarian care sunt active în organism. Determinarea CA125 poate fi utilă, dar rezultatele trebuie interpretate împreună cu celelalte investigaţii. Un nivel ridicat al proteinei CA125 poate fi întâlnit şi în menstruaţie, chisturi benigne, fibroame uterine, boală inflamatorie pelvină, endometrioză, etc.

Preluat de la: csid.ro