atac-de-panica.jpg

Fiecare trece prin perioade de stres și anxietate accentuată. Gândește-te la cel mai greu semestru din facultate când îți rodeai toate unghiile până la sânge. Sau chiar la un moment mai recent, când, după o săptămână plină de deadline-uri absurde, ai fost asediată de urgențe în familia sau de o țeavă care s-a spart și a inundat tot blocul. 

Dacă știi cum să gestionezi anxietatea care provine din astfel de situații, aceasta crește și scade fără a cauza prea multe probleme. Dar, uneori, un factor de stres poate declanșa o senzație bruscă și intensă de anxietate paralizantă. Aceasta este cunoscută sub numele de atac de panică și poate fi extrem de înspăimântătoare. 

În timpul unui atac de panică, corpul tău experimentează practic un răspuns intens de luptă sau fugă, în care sistemul tău nervos simpatic este activat și declanșează o eliberare masivă de adrenalină. În consecință, acest lucru te poate lăsa speriată, tremurândă, transpirată și cu dificultăți de respirație. Atacul de panică presupune o creștere rapidă a anxietății însoțită de simptome intense fizice și psihologice care te cuprind, trec peste tine și se diminuează în câteva minute, ca o undă.

Pe lângă stresul extrem din viața ta, atacurile de panică pot fi cauzate de evenimente unice pe care le găsești deosebit de înfricoșătoare (cum ar fi vorbitul în public) sau de îngrijorarea excesivă cu privire la sănătatea ta. Ironic, îngrijorarea legată de a avea un atac de panică poate declanșa, de asemenea, un atac de panică.

Simptomele particulare ale unui atac de panică vor varia în funcție de persoană și nu fiecare atac de panică imită ceea ce ai putea vedea la televizor sau în filme. Dar, în mod obișnuit, pe lângă instalarea bruscă a anxietății și a fricii, un atac de panică este însoțit de patru sau mai multe dintre următoarele simptome:

Acest simptom (și majoritatea celorlalte) este rezultatul direct al răspunsului nostru evolutiv de luptă sau fugă. Atunci când sistemul tău nervos simpatic este activat, ritmul inimii tale și forța bătăilor cresc pentru a livra mai mult oxigen mușchilor, astfel încât să poți lupta împotriva pericolului sau să fugi de el.

În timpul unui atac de panică, sângele este îndepărtat de zonele unde nu este nevoie, cum ar fi degetele de la mâini și de la picioare și pielea, și trimis la mușchii mari, care sunt importanți pentru luptă și fugă. În consecință, unii oameni simt senzația acută de slăbiciune în brațe și picioare.

Același lucru este valabil și pentru acest simptom. Atunci când există mai puțin sânge în mâinile și picioarele tale, este mai probabil să simți senzația unor ace.

Respirația devine și mai rapidă și mai profundă în timpul unui atac de panică, deoarece corpul tău crede că trebuie să trimită mai mult oxigen mușchilor pentru a lupta sau a fugi. Dar uneori acea respirație poate deveni dezechilibrată, ducând la senzația de sufocare.

Atunci când respirația devine dezechilibrată, mai puțin oxigen ajunge la creier. Acest lucru nu este periculos (deoarece atacurile de panică durează doar câteva minute), dar poate duce la amețeli, confuzie și senzația că te afli într-o stare de vis.

Mulți oameni transpiră în timpul unui atac de panică sau chiar și atunci când experimentează anxietate generală. Transpirația răcește corpul pentru a ajuta la prevenirea supraîncălzirii, ceea ce, dacă ai fi într-un pericol fizic real, ți-ar permite să lupți sau să fugi.

Întregul sistem digestiv încetinește în timpul unui atac de panică. Acest lucru se datorează faptului că energia care ar fi fost folosită pentru digestia alimentelor este acum redirecționată către mușchi, astfel încât să poți combate pericolul perceput. Acest lucru poate cauza senzații de greață și de greutate în stomac. Corpul tău poate încerca, de asemenea, să se elibereze de greutatea suplimentară care ar putea să te încetinească, deci s-ar putea să ai și diaree.

Respirația dezechilibrată poate duce și la senzații de durere și disconfort în piept, motiv pentru care multe persoane care experimentează un atac de panică cred că au un atac de cord.

Întregul corp se poate tensiona în timpul unui atac de panică. Acest lucru (ai ghicit) te pregătește pentru luptă sau fugă, dar duce și la tremur sau agitație și dureri generale în corp.

În timpul unui atac de panică, ești inundat cu o varietate de senzații fizice. Aceste senzații pot fi înfricoșătoare, iar adesea frica de aceste simptome fizice îi determină pe oameni să creadă că mor sau experimentează o criză gravă de sănătate.

Sursă foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro