1487254144277.jpeg

Uneori oboseala și somnolența apare fără niciun motiv aparent. Cu toate că pare incredibil, dar felul în care este decorată camera unde îți petreci ziua îţi poate afecta starea de spirit și îți poate provoca oboseală.

De asemenea, decoraţiile, aparatele de uz casnic şi stilul de viaţă îţi pot afecta și influenţa somnul.

Potrivit gandul.info, obiectele din casă care te pot face mai obosit sunt următoarele:

Dezordinea. Un studiu realizat de Institutul de Neuroştiinţe din cadrul Universităţii Princeton a descoperit că un mediu murdar şi dezorganizat duce la consumul energiei prin stres, care duce la mai multă oboseală. Dacă alegi să te odihneşti în loc să faci curăţenie, acest lucru ar putea să te facă mai obosit decât este cazul.

Pereţii albaştri. Un studiu realizat de Travelodge a analizat culorile pereţilor din 2.000 de case şi a descoperit că pereţii albaştri ajută la scăderea ritmului cardiac, scade tensiunea arterială şi te face somnoros. Albastrul este perfect pentru dormitor, însă nu este recomandat în alte camere.

Televizorul. Ecranul televizorului sau al tabletei emană lungimi de undă albastre, care opresc producţia de metonină, substanţa care te face obosit şi te ajută să adormi.

Cafetiera. Cu toate că acest aparat este foarte util dimineaţa, după-amiaza sau seara ar putea să fie motivul pentru ca îţi este somn. Deşi cafeina este un stimulent şi îţi oferă o doză de energie, acest efect se diminuează şi ajungi să te simţi mai obosit. Există şi unele situaţii în care, din cauze genetice, cofeina te adoarme.

Dulapul cu alcool. Alcoolul pe care îl consumi seara pentru a te ajuta să adormi mai repede îţi strică de fapt calitatea somnului.

Lumânările cu aromă de levănţică. Cu toate că această aromă este foarte relaxantă, acesta este tocmai motivul pentru care te oboseşte. Psihologii de la Universitatea Wesleyan au descoperit că oamenii care au mirosit lumânări cu această aromă înainte de culcare au dormit mai bine. Prin urmare, nu trebuie să renunţi la ele, ci să nu le ţii aproape în timpul zilei.

Mâncarea fast food. Mâncărurile cu mulţi carbohidraţi şi zahăr duc la creşterea nivelul de zahăr din sânge, care apoi scade brusc, făcându-te să te simţi obosit.

Temperatura din cameră. Studiile au descoperit că temperatura optimă pentru somn este destul de scăzută, prin urmare dacă obişnuieşti să stai ziua în frig în casă nu este exclus să te ia somnul.

Telefonul. Un studiu realizat de National Sleep Foundation a descoperit că 20% dintre oamenii de 19-29 de ani erau treziţi de un apel, mesaj sau e-mail cel puţin de câteva ori pe noapte. Din cauza acestor întreruperi ale somnului te vei simţi cel mai probabil obosit a doua zi.

Perdelele. Un studiu despre oamenii care muncesc în birouri cu ferestre și cei din birouri fără ferestre a descoperit că oamenii care erau expuşi luminii naturale în timpul zilei dormeau cu aproximativ 46 de minute mai mult în timpul nopţii. Acelaşi lucru se aplică şi mediului de acasă: mai multă lumină naturală, adică înlăturarea perdelelor din dreptul ferestrelor în timpul zilei, îţi va asigura un somn mai odihnitor.

Preluat de la: Zugo.md