copil-meningita-scaled.jpg

Meningita este o afecțiune inflamatorie și contagioasă a meningelor, adică membrana care învelește creierul și măduva spinării, întâlnită destul de des la adulți, dar și la copii. Dar cum vă dați seama când copilul are meningită, nu doar o banală răceală? Simptomele care trebuie să vă trimită de urgență la doctor. 

O mamă a împărtășit semnele de avertizare de pe capul bebelușului ei care s-a dovedit, în cele din urmă, a fi meningită. A dus-o de urgență la spital pe micuța Sage, pentru a cere ajutor. Deși credea că fetița este răcită, medicii i-au pus un alt diagnostic: meningită.

Citește și: Bebeluș de 9 luni mort la scurt timp după ce medicii de la Urgențe l-au trimis acasă fără să-i facă analize. „Are amigdalită, doamnă!”

Fontanelele sunt punctele moi de pe capul unui bebeluș în care plăcile osoase care alcătuiesc craniul nu s-au unit încă. Este normal ca bebelușii să aibă aceste puncte moi, care pot fi văzute și simțite în partea superioară și posterioară a capului, notează The Sun. 

Dacă fontanelele bebelușului dumneavoastră par anormal de mari sau ridicate, acest lucru poate indica o afecțiune medicală, iar copilul trebuie să fie consultat imediat de un medic. Meningita este o infecție a membranelor protectoare care înconjoară creierul și măduva spinării, care poate fi mortală dacă nu este tratată la timp. Aceasta poate provoca otrăvirea sângelui care pune viața în pericol (sepsis) și poate duce la afectarea permanentă a creierului sau a nervilor.

Alte semne comune pot include febră, mâini și picioare reci, vărsături, somnolență, confuzie, iritabilitate și dureri musculare severe. Pielea palidă cu pete, erupțiile cutanate, durerile de cap severe, gâtul înțepenit, neplăcerea luminilor puternice și crizele pot fi, de asemenea, semne distinctive ale afecțiunii. Organizația caritabilă a îndemnat părinții să nu aștepte să apară o erupție cutanată la copiii lor.

„Simptomele pot apărea în orice ordine. Unele pot să nu apară deloc”, susțin medicii.

Citește și: Infecția cu pneumococ la copii – simptomele la care să fie atenți părinții

Pacienții diagnosticați cu meningită sunt, de obicei, tratați într-un spital timp de cel puțin o săptămână. De asemenea, este o idee bună să vă asigurați că copilul dumneavoastră este la zi cu vaccinările. Potrivit serviciului de sănătate, aproximativ 1 din 10 copii nu a primit ultima doză gratuită împotriva unor boli mortale precum poliomielita, rujeola și meningita.

Vaccinările oferă o anumită protecție împotriva anumitor tipuri de meningită. Printre acestea se numără:

Sursa foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro