WhatsApp-Image-2024-05-09-at-14.01.52.jpeg

Septicemia, diagnosticul primit de Florin Piersic, definește o infecție gravă în sânge. Conform medicilor din Cluj, unde a fost internat inițial actorul, cel mai probabil acesta s-a infectat de la o branulă, iar protezele pe care le are – stimulator cardiac și proteză la genunchi – mențin focare secundare de infecție, care nu pot fi tratate cu antibiotic. Mai multe despre afecțiune, în rândurile ce urmează.

Septicemia apare atunci când o infecție bacteriană dintr-o zonă a corpului, cum ar fi plămânii sau pielea, intră în fluxul sanguin. Acest lucru este deosebit de periculos, încât bacteriile și toxinele lor pot fi transportate prin fluxul sanguin în întregul corp.

Infecția poate deveni rapid o amenințare pentru viața pacientului și trebuie tratată cu mare rigurozitate. Cele mai frecvente locuri în care poate aparea infecția sunt:

Septicemia este provocată de infecțiile bacteriene, dar poate fi cauzată și de cele virale sau fungice.

Cele mai frecvente infecții care duc la septicemie sunt:

Oricine poate dezvoltă septicemie, dar copiii, vârstnicii, pacienții cu un sistem imunitar scăzut, cei cu boli cronice precum diabet, cancer, etc prezintă un risc mai mare.

Citește și: Pericolul din cafeaua de la automate. Avertismentul medicilor: Poate provoca septicemie!

Simptomatica septicemiei începe destul de rapid. Chiar și atunci când prezintă primele sale forme, o persoană poate părea foarte bolnavă. Cele mai frecvente simptome sunt:

Citește și: În ce stare se află acum Florin Piersic: avea septicemie când a ajuns la spital! Declarațiile medicilor

Atunci când un pacient prezintă suspiciune de septicemie, culturile adecvate (probe de sânge sau probe de la locul infecției) trebuie obținute în prima ora.

Complicația cea mai severă a sepsisului este șocul septic, în care pacientul nu poate sta în picioare, e obosit și prezintă confuzie severă. Rata mortalității în cazul șocului septic este de 30-40%.

Complicațiile pe termen lung ale septicemiei pot fi stări de oboseală, dureri articulare sau toracice, edeme (umflarea membrelor), slăbiciune musculară și risc crescut de a dezvolta noi infecții.

Preluat de la: csid.ro