ulei-de-lavanda-scaled.jpg

De la uleiurile esențiale la lumânări și până la produsele de baie, calitățile calmante ale lavandei au devenit o componentă stabilă într-o varietate de produse wellness care combat stresul. Dacă nu crezi că floarea violet este capabilă să-ți aducă liniștea, iată câteva dovezi științifice în acest sens: conform unui nou studiu efectuat pe șoareci, aroma de lavandă poate oferi efecte de reducere a stresului.

În studiu, care a fost publicat în Frontiers in Behavioral Neuroscience, cercetătorii au folosit șoareci capabili să miroasă. Fiecare șoarece inhala linalool – un alcool care apare natural în lavandă și îi conferă florii mirosul său unic. Aceștia i-au comparat cu șoarecii injectați cu linalool și cu cei care au primit benzodiazepine. Ceea ce au descoperit cercetătorii a fost că mirosul singur – nu absorbția în sânge – a avut un efect relaxant serios asupra creierului șoarecilor.

Autorul studiului, Hideki Kashiwadani spune că efectul calmant al linaloolului este rezultatul activării anumitor receptori de neurotransmițători din creier prin intermediul celulelor senzoriale specializate numite neuroni olfactivi. Cea mai uimitoare descoperire este că oamenii de știință au constatat că inhalarea lavandei a avut un efect similar asupra creierului ca și luarea de benzodiazepine precum valiumul. În timp ce acest tip de medicamente poate provoca amețeli sau senzații de leșin, șoarecii care au inhalat lavandă nu au avut efecte secundare.

Deși mai sunt necesare mai multe studii (ideal ar fi pe oameni), el crede că lavanda va fi folosită clinic în viitorul apropiat. De exemplu, poate fi folosită înainte de o intervenție chirurgicală pentru a ajuta la reducerea stresului preoperator. Până când va veni acel moment, nu există niciun motiv să nu o introduci  în viața ta.

Uleiul esențial de lavandă este accesibil din punct de vedere financiar și doar o picătură pe încheietura mâinii te poate menține într-o stare de relaxare pe tot parcursul zilei. De asemenea, poți folosi un difuzor de ulei esențial pentru a răspândi mirosul în întreaga casă.

Uleiul de lavandă, sărurile sau spuma de baie sunt o modalitate ușoară de a adăuga un pic de relaxare rutinei tale de baie.

Există multe produse de curățenie care incorporează lavanda în mirosul lor, de la cele pentru casă, la detergent pentru rufe.

Pregătește un sirop de lavandă încălzind mugurii plantei și zahărul împreună într-un vas mic. Lasă zahărul să se dizolve și să se formeze un sirop. Îndepărtează-l de pe foc. Strecoară, pentru a îndepărta mugurii. Adăugă o lingură de sirop în ceaiul tău cu gheață cu puțină lămâie proaspătă, pentru o băutură răcoritoare și relaxantă. De asemenea, poți prepara un ceai de lavandă prin fierberea mugurilor într-un săculeț. Asigură-te doar că inhalezi înainte de fiecare înghițitură!

Săculețele umplute cu flori de lavandă sunt ușor de făcut și ieftine. Pune-le lângă pat, în sertarele cu lenjerie intimă sau chiar în poșetă și bucură-te de beneficiile relaxante ale linaloolului oriunde te-ai afla. Bonus? Lavanda alungă moliile, așa că te poate ajuta să-ți menții hainele fără găuri. 

Sursă foto: envato

CITEȘTE ȘI: Lavanda (levănţica), efecte benefice şi proprietăţi!

Preluat de la: csid.ro