sunsay.jpg
La umbra copacilor, într-un loc care ne aduce aminte de pădure, cu muzică pe viniluri la un volum discret, împărțit în zone de odihnă în hamacuri, expoziții interactive, iarmaroc, discuții, distracții și cu un concert al formației SunSay (Ucraina) – astfel a început în acest an Festivalul Ziua Mondială a Mediului.

După doi ani de pandemie, festivalul revine la dimensiunile sale, iar în acest an, Ziua Mediului va fi sărbătorită aproape o lună de zile, în perioada 4-30 iunie, la Chișinău și în alte localități din țară.

Evenimentul a început pe 4 iunie, în parcul Valea Morilor, unde au participat mii de oameni.

Pe aleea de expoziții interactive oaspeții au putut vedea drone, lăzi de compostare, mostre de drum din plastic, flori, puieți de copaci, colectoare solare, pompe de căldură, instrumente de măsurare a calității apei, radiației, calității apei etc – exponate a peste 35 de organizații, instituții și afaceri verzi din produsele Moldova.

La iarmaroc, la fel, publicul a avut acces la produse mai puțin accesibile în spațiile comerciale obișnuite – pornind de la produsele pieței „Ecolocal”(cu ulei presat la rece în timp real, produse alimentare de la producători locali certificați, bijuterii, jucării, covorașe etc), până la scutece biodegradabile, sau echipamente pentru întreținerea spațiilor verzi și mărunțitoare pentru crengi.

În zona „Expertiză”, Farmacia Felicia a vorbit despre dauna medicamentelor expirate asupra mediului și ne-au îndemnat să le aruncăm în punctele sale de colectare (ei le neutralizează ulterior), directorul Regiei Autosalubritate, Igor Gîrlea, a povestit despre procesele de colectare a deșeurilor în Chișinău, iar deputatul Dumitru Alaiba (PAS) și Victor Parlicov, director executiv al companiei Green City Lab, au discutat despre subvențiile fiscale pentru consumul de energie.

La rândul lor, copiii, s-au distrat și ei în spiritul tematicii de mediu. Atracția evenimentului au fost pompierii voluntari din satul Sireți, care i-au lăsat pe copii să urce pe mașină, să îmbrace uniforme, să experimenteze stingerea cu furtunul, în timp ce au fost instruiți despre incendii și măsuri de protecție. De asemenea, copiii au făcut cu Alexandr Iușcenco experimente chimice, utilizând cireșe, s-au distrat pe terenul de bătălie cu hârtie, au pictat, iar Edujoc, afacere care produce jucării din lemn, i-a distrat cu turnulețul fricii și jenga etc. De jocuri împreună cu copiii au avut parte și adulții – au participat la quizuri, într-un joc de management al ariilor naturale protejate, iar, la Aventura parc, Clubul Montan din Republica Moldova, le-au oferit gratuit cățărările pe peretele de alpinism.

De asemenea, evenimentul a fost vizitat de oaspeți înalți – Excelența Sa, Domnul Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Excelența Sa, Doamna Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Moldova, Doamna Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunct a PNUD Moldova, Alexandru Voloc, coordonator programe de mediu al Biroului OMS din Republica Moldova, Domnul Igor Pșenicinîi, Secretar general al ministerului Mediului și Domnul Constantin Borosan, Secretar de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„În acest an, obiectivul de bază al Săptămânii Verzi Europene este focusat pe Pactul Ecologic European, care reprezintă strategia UE de creștere verde și transformare pentru o Europă eficientă din punct de vedere al resurselor și neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Săptămâna Verde Europeană 2022 are trei aspecte importante: economie circulară, zero poluare și biodiversitate. Crizele din trecut demonstrează că avem multe de câștigat din folosirea Pactului ecologic european ca foaie de parcurs către o redresare ecologică și durabilă. Putem crește rezistența societății moldovenești, de exemplu, investind în diversificarea energiei și surselor regenerabile și dezvoltarea unei economii circulare, cu utilizarea eficientă a resurselor. Aceste soluții aduc beneficii pentru societatea de azi, precum și pentru generațiile viitoare”, a declarat în cadrul evenimentului Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

La rândul său, Doamna Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunct a PNUD Moldova a adăugat: „Fiecare dintre noi poate să contribuie la menținerea unui Pământ verde și potrivit pentru viață prin simpla adoptare a unui comportament prietenos cu mediul. La nivel internațional, ONU a prioritizat acțiunile climatice și activitățile de protecție a naturii prin Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale sale. În Moldova, PNUD, cu sprijinul partenerilor noștri, implementează proiecte și programe complexe privind schimbările climatice, mediu, eficiența energetică și orașele durabile. Avem un singur Pământ și trebuie să avem grijă de el.

Ziua Mediului, care s-a desfășurat în Parcul Valea Morilor din capitală, s-a încheiat memorabil – cu un concert al formației SunSay (fosta 5nizza) din Ucraina, organizat de delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. Activitățile ce urmează în cadrul festivalului, vor fi organizate de comunitatea de mediu – activiști și activiste, organizați neguvernamentale, afaceri de mediu etc., care vor fi anunțate pe Facebook, în pagina Ziua Mediului Moldova.

În Republica Moldova, Festivalul Ziua Mediului este organizat de către Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, cu suportul Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadei Suediei, PNUD Moldova, Organizația Mondială a Sănătății, precum și a sponsorilor Felicia, Metro, Sudzucker și Rikipal. 

Preluat de la: diez.md