418159093_902877135172843_8225254712531444698_n.jpg

În acest an, Tinerii Ambasadori Europeni au decis să marcheze Ziua Internațională a Femeii într-un mod inedit. Deoarece această sărbătoare reflectă, printre multe altele, lupta împotriva hărțuirii stradale și a agresiunii sexuale, aceștia au organizat un training de autoapărare pentru femei. Evenimentul s-a desfășurat luni, 4 martie, iar în acest material vă relatăm cum a decurs activitatea și ce au învățat participantele.

Ziua Internațională a Femeii a reprezentat pentru Tinerii Ambasadori Europeni ocazia perfectă pentru a reflecta asupra provocărilor cu care se confruntă femeile din întreaga lume. Alina-Maria Țurcanu, organizatoarea trainingului, susține că în realitatea în care trăim femeile trebuie să cunoască cum să țină piept agresiunii. „Femeile sunt adesea vulnerabile în fața violenței domestice, a hărțuirii sexuale și a altor forme de agresiune în stradă. Astfel, tehnicile de autoapărare sunt răspunsul. Asemenea evenimente pot contribui la creșterea încrederii și a stimei de sine în rândul femeilor.”

Potrivit organizatorilor, solidaritatea și demnitatea umană a femeii sunt valori puse în pericol. De aceea, aceștia mizează pe o societate în care toată lumea, indiferent de gen, se simte în siguranță atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic.

Trainingul a fost organizat în parteneriat cu Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Lectorul universitar Sergiu Remarenco, alături de colegii săi, a explicat și le-a arătat tinerelor prezente la eveniment cele mai utile mișcări de autoapărare în caz de jaf stradal, în caz de agresiune sexuală în stradă și nu doar.

De asemenea, trainerii le-au vorbit participantelor despre consimțământul pentru întreținerea unei relații sexuale, despre cât de ferm trebuie să fie acesta și despre utilizarea sprayului pentru autoapărare. Participantele au învățat să se apere și și-au dezvoltat o mentalitate mai puternică pentru a face față oricăror situații dificile.

„Este un act de împuternicire și solidaritate, care subliniază importanța siguranței și a respectului pentru femei în societatea noastră. Recomand tuturor să se intereseze de tehnicile de autoapărare, pentru că pot face diferența între siguranță și pericolul iminent”, subliniază Alina-Maria.

Inițiativa Tinerii Ambasadori Europeni este o rețea de comunicare apolitică și voluntară, care conectează și construiește căi de prietenie și colaborare între tinerii din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, statele membre ale UE și Regatul Unit.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md