1524145640769.jpg

Pentru al patrulea an consecutiv, la 25 aprilie se sărbătorește „No Elevators Day”, cunoscută în Moldova ca „Ziua fără ascensoare”. În această zi sunt organizate mai multe evenimente care încurajează folosirea scărilor în favoarea ascensoarelor.

„No Elevators Day” este cel mai simplu mod de a adăuga un pic de mișcare în programul nostru zilnic, făcând un pas spre schimbarea tristei statistici a organizației Mondiale a Sănătății (World Health Organisation (WHO)), conform căreia, în ultimii ani, anume modul sedentar de viață se află pe locul patru printre factorii de risc de deces

„No Elevators Day” se desfăşoară anual în multe țări ale lumii la inițiativa Asociației Internaționale a Culturii și Sportului (International Sport and Culture Association (ISCA)) cu susținerea activă a Comisiei Europene. Această inițiativă este o parte a campaniei mondiale ISCA „NowWeMove campaign”, scopul căreia este motivarea a cel puțin 100 de milioane de oameni să aleagă modul sănătos de viață până în anul 2020.

Avantajele participării la „No Elevators Day”:

1. Tu/organizația ta va deveni un ambasador al sănătății și modului activ de viață;
2. Tu/organizația ta își va îmbunătăți imaginea împreună cu Comisia Europeană, susținând o inițiativă internațională de combatere a modului sedentar de viață, una din principale cauze a problemelor de sănătate.
3. Tu/organizația ta poate intra în istorie, devenind prima în Moldova, care în mod oficial va participa la „No Elevators Day”.

Ce trebuie să faci pentru a organiza propria ta „Zi fără ascensoare”:

1. Să găsești o clădire potrivită și să stabilești desfășurarea evenimentului din 25 aprilie “No Elevators Day” cu managerul / proprietarul clădirii;
2. Să-ți asiguri că scările clădirii sunt într-o stare bună și folosirea acestora este sigură; 3. Să înregistrezi evenimentul tău pe site-ul oficial al mișcării, pentru a-l distribui în comunitate. Lista evenimentelor înregistrare în cadrul “No Elevators Day 2018” poate fi găsită aici.
4. Să povestești despre evenimentul tău pe rețelele de socializare, folosind hashtag-ul #NoElevatorsDay și în limita posibilităților să anunți despre eveniment partenerii tăi media.
5. În ziua evenimentului să distribui postere motivante în apropiere de ascensoare și scări. Posterele și bannerele dedicate evenimentului poate fi descărcate aici.
6. Să povestești despre scopurile evenimentului participanților, partenerilor și mass-media;
7. Să distribui galerii foto de la eveniment pe pagina ta de pe rețelele de socializare, folosind hashtag-ul #NoElevatorsDay, dar și să îndemni participanții să facă la fel.
8. Să mândrești cu faptul că ai contribuit la soluționarea unei probleme mondiale: modul de viață sedentar.

Nu uitați că „No Elevators Day” este un eveniment gratuit, accesibil pentru fiecare om, pentru organizații, companii, instituții de învățământ. În cadrul evenimentului se propune să fie deconectate unele ascensoare și îndemnarea persoanelor să folosească scările. Toate acțiunile din cadrul evenimentului trebuie să fie voluntare, iar ascensoarele trebuie să fie disponibile pentru persoanele cu dizabilități și cu contraindicații medicale sau pentru cei care nu vor să participe.

Preluat de la: zugo.md