zgomote-munca.jpg

Pentru a înţelege mai bine felul în care angajaţii se simt şi lucrează la locul de muncă, Plantronics şi Oxford Economics au realizat un studiu axat pe dorinţele salariaţilor şi pe aspectele care pot fi îmbunătăţite pentru a creşte productivitatea şi satisfacţia la birou. În cadrul studiului au fost intervievaţi peste 1.200 de manageri cu funcţii de conducere din mai multe industrii şi ţări, precum Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania, India, China, Australia, Danemarca, Suedia, Finlanda şi Norvegia.

Studiul a inclus şi interviuri aprofundate cu manageri care iau măsuri de creştere a colaborării şi a productivităţii în rândul angajaţilor care lucrează în birouri de tip open space.

Angajaţii, deranjaţi de zgomotele de la locul de muncă

Rezultatele principale au fost următoarele:

  • Angajaţii îşi doresc să îşi poată desfăşura munca fără întreruperi. Beneficii precum mâncarea gratuită sunt mult mai puţin importante pentru ei decât posibilitatea de a se concentra fără a fi întrerupţi.
     
  • Integrarea dispozitivelor tehnologice a progresat, dar încă nu s-a finalizat. Managerii se aşteaptă ca angajaţii să fie conectaţi la munca lor de la birou în permanenţă, însă doar 40% dintre aceştia spun că dispozitivele pe care le folosesc acasă sunt compatibile cu echipamentele şi aplicaţiile de la birou.
     
  • Conexiunea constantă poate duce la un comportament obsesiv şi poate cauza epuizare. Peste o treime din angajaţi îşi folosesc obsesiv dispozitivele tehnologice, din nevoia de a fi la curent cu cele mai noi informaţii sau din cauza presiunii sociale.
     
  • Managerii nu observă problemele. Aproape două treimi dintre ei spun că angajaţii lor dispun de tot echipamentul de care au nevoie pentru a nu fi distraşi la birou, în timp ce mai puţin de o jumătate dintre angajaţi sunt de acord cu această afirmaţie.

„Zgomotul şi factorii care distrag atenţia au un impact major asupra productivităţii”, spune Edward Cone de la Oxford Economics.

„Sunt probleme pe care companiile le pot remedia, dar întâi trebuie să le conştientizeze.”

Recomandări pentru angajatori

Rezultatele studiului includ şi recomandări pentru companii, pentru ca acestea să îşi ajute angajaţii să fie mai productivi, aşa cum îşi doresc şi ei:

  • Managerii ar trebui să iniţieze un dialog cu angajaţii, pentru a stabili exact care sunt nevoile acestora la locul de muncă sau pentru a lucra de acasă şi de ce echipamente au nevoie.
     
  • Companiile ar trebui să se asigure că angajaţii dispun de echipamentul şi aplicaţiile necesare pentru a putea lucra de oriunde.
     
  • Companiile ar trebui să le ofere angajaţilor locuri liniştite, spaţii şi echipamente adecvate pentru a se putea concentra pe ce au de făcut.
     
  • Companiile ar trebui să îşi încurajeze angajaţii să se deconecteze după terminarea programului, pentru a găsi un echilibru între job şi viaţa personală.

Satisfacţia angajaţilor şi productivitatea acestora contribuie în mod direct la succesul financiar al unei companii. Astfel, concluziile studiului arată că un spaţiu de lucru atent aranjat, tehnologia compatibilă cu echipamentul de acasă şi un echilibru mai sănătos între viaţa personală şi cea de la birou sunt factori care merită un efort suplimentar.

Preluat de la: Csid.ro