south-pacific-islands-bora-bora.jpg
În fiecare zi, multe țări declară noi cazuri de infecție prin coronavirus, dar, sunt totuși unele state care nu au fost atinse de pandemia de COVID-19.

Din 193 de state recunoscute de ONU, numai zece nu au declarat niciun caz de COVID-19, scrie digi24.ro.

# Insulele Samoa, care numără 250 000 de locuitori. Afectat de o epidemie de rujeolă care a luat viața a 70 de copii, la sfârșitul anului 2019, acest arhipelag din Oceania a declarat rapid starea de urgență, și-a închis școlile și aeroportul. Potrivit France Info, șeful statului a ordonat populației o perioadă de post și rugăciune.

# Vanuatu, la nord de Australia, țară aflată în sudul Oceanului Pacific, compusă din circa 80 de insule ce se întind pe 1 300 de kilometri, nu a declarat niciun caz de COVID-19. Devastată de ciclonul Harold la 6 aprilie, micul stat s-a arătat reticent în a accepta ajutor din străinătate, de teamă că aceste ajutoare vor aduce cu ele o altă catastrofă: coronavirusul.

# Insulele Solomon este un alt stat din Pacific cruțat de pandemie. Are 653 000 de locuitori, 12 insule principale și cele 1 000 de insulițe care le înconjoară nu au până acum niciun caz de coronavirus.

# Micronezia, stat federal ce ocupă o parte a arhipelagului insulelor Caroline, în largul Filipinelor, face parte, de asemenea, din aceste teritorii de la capătul lumii care au scăpat până acum de coronavirus.

# Republica Nauru, o insulă-stat un pic mai mare decât Monaco, pierdută undeva în Oceanul Pacific. Cu cei 160 de turiști pe an este unul dintre locurile cel mai puțin vizitate de pe glob. Insula a interzis oricum accesul călătorilor care vin din China, Coreea de Sud, Italia, apoi Iran și a suspendat zborurile care veneau din insulele Fidji, Kiribati și Marshall.

# Insulele Palau, aflate în inima Oceanului Pacific, au beneficiat de asemenea de pe urma izolării lor geografice. În ciuda contaminărilor cu coronavirus înregistrate la sfârșitul lunii martie în insulele Mariane de Nord, situate la est, guvernul nu a declarat niciun caz de COVID-19. În schimb, această țară mică se confruntă cu lipsuri importante în materie de aprovizionare. Înainte de pandemie, compania United Airlines avea șase zboruri pe săptămână între Guam și Palau. Acum există doar un zbor pe săptămână.

# Insulele Marshall, formate din vulcani și atoli de corali și populate de numai 75 000 de locuitori, au rămas și ele neatinse de coronavirus.

# Republica insulară Kiribati – aici la fel nu au fost raportate cazuri în cu cei 33 de atoli ai săi, situată între Polinezia și Micronezia.

# Coreea de Nord și Turkmenistan –  în ambele cazuri, informațiile trebuie privite cu reticență, pentru că sunt guvernate de regimuri autoritare, prea puțin înclinate să comunice, mai ales dacă este vorba de recunoașterea unei epidemii.

Preluat de la: diez.md