longevitate-vitamine-100-de-ani.jpg

Atunci când fac parte dintr-o dietă echilibrată, anumite vitamine te pot ajuta să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă și să joace roluri importante în menținerea sănătății generale. Deși administrarea de suplimente este o modalitate de a obține aceste vitamine este mult mai important să le obții și dintr-o dietă variată și echilibrată, deoarece acestea ar putea promova sănătatea generală și să contribuie, eventual, la longevitate. Următoarele 5 vitamine sunt cunoscute pentru potențialul de a-ți lungi viața până la 100 de ani.

Adesea numită „vitamina soarelui”, vitamina D este esențială pentru performanța sistemului imunitar, sănătatea oaselor și controlul stării de spirit. Cantitățile suficiente de vitamina D au fost legate de șanse reduse de îmbolnăviri pe termen lung, cum ar fi cancerul, tulburările autoimune și bolile de inimă. Expunerea la soare, peștele gras (cum ar fi somonul și macroul), alimentele fortificate și suplimentele sunt câteva dintre sursele esențiale de vitamina D.

Plină de proprietăți antioxidante, vitamina C stimulează imunitatea și protejează celulele de deteriorările cauzate de radicalii liberi. De asemenea, ajută la producerea de colagen, vindecarea rănilor și absorbția fierului. Cercetările indică faptul că un consum suficient de vitamina C poate reduce riscul de boli de inimă, mai multe tipuri de cancer și pierderea cognitivă cauzată de îmbătrânire. Broccoli, ardeii grași, kiwi, citricele și fructele de pădure sunt, de asemenea, surse excelente.

Cunoscută pentru puternicele sale proprietăți antioxidante, vitamina E ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ și inflamație, ambele asociate îmbătrânirii și bolilor cronice. De asemenea, promovează o piele sănătoasă și un sistem imunitar puternic. Conform mai multor studii, vitamina E poate reduce riscul de boală Alzheimer și declin cognitiv asociat vârstei. Nuci, semințe, spanac, uleiuri vegetale și cereale fortificate sunt exemple de surse alimentare.

Odată ce îmbătrânim, vitamina B12 este vitală pentru a producția globulelor roșii, sinteza ADN-ului și funcția neuronală. De asemenea, joacă un rol critic pentru sănătatea generală. Consumul suficient de B12 poate ajuta la evitarea anemiei, la protejarea împotriva bolilor de inimă și la conservarea funcției cognitive. Carnea, fructele de mare, ouăle, produsele lactate și alimentele fortificate sunt exemple de surse alimentare. Pentru cei care sunt expuși riscului de deficit de B12, cum ar fi persoanele în vârstă și vegetarienii sau veganii, se recomandă suplimentele.

Vitamina K2 este necesară pentru coagularea sângelui sănătos, sănătatea inimii și oasele. Prin menținerea calciului în afara arterelor și țesuturilor moi și îndreptându-l către oase și dinți, poate reduce riscul de osteoporoză și boli cardiovasculare. Sursele alimentare includ brânză, gălbenușuri de ou, alimente fermentate și produse animale.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro