UCLA_001.jpg
Dacă vrei să faci studii în SUA, dar ai dubii referitoare la universități, viză, limbă sau incluziune socială, te invităm să citești articolul de mai jos, în care îți spunem și dezbatem 8 frici ale tinerilor care se pornesc să trăiască visul american.

# De ce să alegi Statele Unite?

Urmând studiile în această țară vei avea parte de cea mai bună educație.

De exemplu, privind calitatea studiilor, în clasamentul Indicelui de Prosperitate 2016, Statele Unite ale Americii s-au clasat pe locul 8, iar 11 universități locale se află în top douăzeci a clasamentului QS World University Rankings 2016-2017.

Studiile americane se diferențiază nu numai de cele din Moldova, ci și de cele din Europa: punctul forte al universităților este faptul că programul este concentrat pe aptitudinile practice și cultivarea competențelor necesare pentru ocuparea forței de muncă.

Lista universităților din SUA este foarte variată și programele de formare sunt extinse pe toate domeniile – există mai mult de 3.200 de instituții de învățământ superior. Poți să mergi să studiezi  în New York sau chiar și în Alaska.

# Mi-e teamă că nu o să reușesc

Dacă vă gândiți că nu veți reuși, atunci facultățile americane vin cu o soluție în acest sens. Ele oferă programe pregătitore: în timpul unui semestru (sau chiar mai multe), studenții străini se adaptează la un sistem nefamiliar și cizelează subiectele care le cunosc mai rău.

În caz că nu știți dacă un program este pentru voi, atunci puteți face o testare venind la o școală de vară (sau de iarnă) din cadrul unei  universități, pentru a vedea dacă vă convine.

# Se pare că engleza  mea nu este suficient de bună

Înscrie-te la cursuri sau caută un profesor, pentru a nu pierde timpul în zadar.

La fel, în timpul programele pregătitoare, se acordă o atenție deosebită limbii engleze, mai ales celei academice, care este folosită în articolele științifice, cărți și lecturi. Astfel, fiind în mediul înconjurător, veți depăși cu siguranță bariera lingvistică.

# Ce documente sunt necesare pentru admitere?

Setul de documente diferențiază de la o universitate la alta și de la un program de studiu la altul. De obicei, cel mai important document este formularul de cerere, care poate include una sau mai multe întrebări:

„De ce vrei să studieze în această universitate”, „Care este realizarea ta cea mai mare”, „Spune-ne despre aptitudinile și abilitățile tale.” Răspundeți-le sub forma unor eseuri scurte. De asemenea, este necesar să aveți un certificat de confirmare a nivelului de limbă engleză – TOEFL, IELTS, GRE etc.

Rețineți că pregătirea documentelor este un proces care ia mult timp, dar puteți oricând să primiți sfaturi de la instituția la care depuneți dosarele expediindu-le un e-mail.

# Am deja o diplomă și vreau să îmi continui studiile

În acest caz puteți face studii masterale sau doctorale. În plus, puteți să veniți la universitățile americane pentru un program non-diplomă (semestru, an sau programe de corespondență fără diplomă universitară).

# Vreau o specialitate nouă sau rară!

Nu este o problemă: în Statele Unite se poate studia astrobiologia, gestionarea fermelor de albine și ingineria parcurilor de distracții și, chiar studierea politicii americane.

# Cât mă va costa?

Costul de formare, în medie, este de 22.500 de dolari pe an, fără cheltuielile de trai. Prețul poate varia în funcție de programul de instruire, precum și de finanțarea publică sau privată a universității.

Dar nu vă speriați, căci există o multitudine de oportunități de a primi burse și sprijin financiar parțial.

De aceea, este important ca atunci când alegeți o universitate să acordați atenție partenerilor săi.

La fel, anual Guvernul american vine cu o serie de burse pentru elevii și studenții din Moldova.

# Nu vor exista probleme cu viza?

Cel mai probabil nu. Vizele studenților sunt considerate mai rapide și au prioritate față de vizele turistice.

Preluat de la: diez.md