1497088522620.jpg

Deseori, încercercările de achiziționare a produselor online se soldează cu eșec din cauza că nu este indicat prețul. La cerințele din comentarii însă, vânzătorii răspund „V-am expediat prețul în privat”, astfel vizitatorii paginii nu pot afla costul marfei decât adresându-se direct, prin mesaj. Am întrebat câțiva tineri ce cred despre acest obicei și răspunsurile au fost diverse.

Cătălina Cozariuc: „Fenomenul” se trage, probabil, din dorința comercianților de a negocia prețul produsului sau de a-l modifica de la caz la caz, în baza unor opinii personale despre cumpărător, ceea ce poate pe bună dreptate fi categorizat drept lipsă de profesionalism. 

Părerea mea este că e de datoria fiecărui comerciant să își asume responsabilitățile. Asta ar include nemijlocit afișarea sortimentului de mărfuri, comunicarea cu potențialii clienți, iar în deosebi informarea adecvată a acestora cu referire la prețuri și alte condiții esențiale. Astăzi comercializarea prin intermediul rețelelor de socializare a căpătat o amploare și o importanță mult mai mare, fapt care implică și o atârnare cuvenită asupra tuturor rigorilor. La urma urmei, informarea corectă nu sugerează altceva decât respect, seriozitate și profesionalism, care impun, la rândul lor, o atitudine adecvată din partea cumpărătorului.

Kiril Brînză: Evident că de multe ori, acest obicei, creează nesiguranța în rândurile celor ce cumpară, cum ar fi că prețul poate varia de la om la om, după client, cum asta se practică la noi destul de des. Însă, în multe alte cazuri, așa procedeu oferă celui ce își vinde produsul posibilitatea de a explica unele detalii, a negocia dacă e cazul, a discuta și a clarifica unele lucruri legate de preț. În fine, chiar dacă sunt mulți nemultumiți, această metodă oferă confort vânzătorului, apropiere, oarecum, de potențialul client.

Iulia Rumeus: După mine, tactica respectivă, preluată de către vânzătorii online, este una constructivă, din punct de vedere a faptului că vânzătorul păstrează confidențialitatea prețurilor produselor puse în vânzare, acest fapt stârnind curiozitatea atât a potențialilor concurenți cu același tip de produse, cât și a cumpărătorilor. Pe de altă parte, odată ce vânzătorul nu face prețurile publice, acesta poate trezi suspiciuni în rândul cumpărătorilor, din cauza netransparenței față de clienți. 

Nicolae Arhip: Atât timp cât îți expui un produs la vânzăre, aceasta presupune că toate detaliile să fie văzute de public, însă atunci când vânzătorul scrie fiecarui în privat, nu e corect față restul cumpărătorilor. În primul rând, informația pe care o primesc diferite persoane asupra aceluiași produs poate fi diferită. În al doilea rând, după cum am menționat mai sus, cred că trebuie să avem din start toată informația de care avem nevoie pentru a nu pierde ulterior timp, așteptând răspunsul de la cel care vinde. În final, pot sa spun că nu sunt un fan al acestei expresii și cred ca ar trebui folosită mai puțin în contextul vânzărilor pe internet.  

Laura Iaţişin: Cred că nu e cea mai bună idee. Lucrurile trebuie sa fie transparent făcute. Și nu poți nega că prețul pentru mulți joacă un rol important în momentul când decid să cumpere ceva, de aceea cred ca vânzătorii care își plasează marfa online, de exemplu pe Facebook, în dreapta pozei cu marfa ar trebui să afișeze și prețul.

Opiniile asupra acestui subiect pot fi diferite, dar aceasta nu va schimba realitatea: din cauza lipsei preţului afişat pierde atât clientul, cât şi vânzătorul. 

Preluat de la: Zugo.md