1536908723404.jpg

Deși numeroși savanți, psihologi sau scriitori au încercat de-a lungul timpului să definească fericirea, totuși, și astăzi, această trăire rămâne a fi un subiect încă nedescoperit în totalitate. Unii ajung să trăiască această stare în timp ce-și beau cafeaua, alții, însă, se simt fericiți pe vârful unui munte, în brațele mamei sau în fața calculatorului de la muncă.

Chiar dacă studiile spun că oamenii în vârstă sunt mai fericiţi decât tinerii, aceştia din urmă fiind mai uşor cuprinşi de sentimente negative, de furie şi anxietate, ZUGO și-a propus să descopere oamenii și lucrurile care le aduc tinerilor din Moldova fericirea pe chip și în suflet. 

„Pentru mine fericirea înseamnă dimineaţa în care te trezeşti acasă de la miros de clătite făcute de mama şi înţelegi că nu ai nevoie de o ceaşcă de cafea pentru a prinde energie, te aşteaptă pe raft o carte interesantă şi nu ai unde te grăbi, pentru că întrega zi e bine planificată”, menționează Ana Palii.

În timp ce pentru unii fericirea este un lucru complex, alții ating punctul culminant al acestei stări din lucruri simple, dar esențiale.  

„La moment, fericirea ar fi cada fierbinte, clătite cu vișină, cacao pe lapte și patul”, ne mărturisește Anton Comac.

„Pentru mine fericirea este să îmi știu copiii sănătoși, să fim toată familia împreună și să petrecem cât mai mult timp calitativ. Dar fericire mai este și atunci când mă trezesc înaintea tuturor și pot savura în liniște cafeaua, când pot citi la apusul soarelui, când mă îmbrățișează copiii și îmi spun că mă iubesc, când mănânc o farfurie cu zeamă de la mama, când visele mele devin realitate”, spune Anna Casian-Musteață.

„Fericirea mea zici!? Un genial produs de stare, generat din lucrurile simple, pentru că genialitatea se naște în simplitate și ce poate fi mai deosebit decât un simplu, inocent și sincer surâs și „gângurit” matinal al micului fecior înaintea plecării și sosirii mele de la muncă. Da, e simplu, dar mă simt atât de genial și pe deplin fericit. Important, fericirea rămâne a fi un hormon al lumii noastre interioare, supus legii relativității și filosofiei Shakespeare-ene – a fi, sau a nu fi”, spune Liviu Moraru.

„Fericirea e atât de relativă…astăzi ești fericit că e cald și e soare afară, mâine nu mai ești fericit de soare pentru că e prea cald. Dar ca definiție, e o stare interioară de bine, fericirea se citește pe chipuri, în ochi și pe buze. Pentru mine fericirea e când îmi văd familia fericită, când primesc mesaje de la cititorii mei, când vine toamna și când găsesc ceva dulce pe masă, în sms-uri și în priviri.

Facerea de bine e și ea fericire…pentru că dai din ce ai și altcuiva. Cineva zicea că fericirea e în lucruri mici, eu aș zice că e în inimi mari”, mărturisește Doina Strulea.

„Fericirea pentru mine nu constă în bani sau în atingerea unui obiectiv, dar în proces. În procesul/drumul pe care îl parcurgem până la realizarea scopurilor, implicând emoții, prieteni și dăruirea de sine”, spune Ion Postică.

„Ce înseamnă pentru mine fericirea? Primul gând mă aduce spre familia mea, ei sunt pentru mine fericirea. Tot ce e legat de ei, de la momentele grele, epuizante până la cele distractive și pline de zâmbete. Al doilea gând este acea stare de libertate, libertate interioară, dar și libertatea de a gândi, de a acționa și de a trăi liber, așa cum îmi doresc. De a fi ceea ce vrei să fii, de a face ceea vrei să faci.

Dacă mai pe scurt, sunt fericită când nu sunt constrânsă și limitată în deciziile, alegerile și plăcerile mele. Fericirea poate fi în lucruri mici, dar și în lucruri mari, poate fi alături, dar și departe, poate fi văzută, dar uneori doar simțită. E tot sau toate ce te face să zâmbești și face pe alții să zâmbească”, ne dezvăluie Alina Andronache.

„Fericirea pentru mine este o stare, o stare care este formată dintr-o mulțime de factori atât externi, cât și interni. Fericit pot fi alături de o persoană, fericit pot fi atunci când mănânc ceva dorit și delicios. Definiția fericirii pentru fiecare persoană este diferită și interpretează momentele într-un mod anume”, spune Dima Iacovlev.

„Fericirea pentru mine este atunci, când merg acasă de la serviciu bucuroasă, ies la serviciu din vacanță sau după weekend – bucuroasă, merg în vacanță – bucuroasă și toți cei dragi sunt sănătoși și fericiți”, spune Angelica Frolov.

„Fericirea mea e simplă și o să vă relatez o scurtă istorioară pentru a descrie acest sentiment.

Stăteam eu într-o seară și mă gandeam la fericire. Dar nu puteam găsi o noțiune a termenului. Dacă e stare fericirea, sau e statut, sau e doar vorba despre nivelul nostru de dezvoltare emoțională…și hop! Am o revelație. Cum mă gândeam eu așa, lângă benzinăria de lângă casă iese un domn. Acel tipaj de domn care lucrează mult. Cu cămașă și ghete, cu borseta într-o mână și… avea o șampanie. A deschis-o exact cum a ieșit din benzinărie și o savura din mers. Se ducea de parcă venea, sau venea de parcă se ducea, nu mai știu.

Acea sclipire din ochi. Acea armonie cu el. Acel zâmbet pentru toți trecătorii. Acea indiferență. Oare să fi găsit eu răspunsul?”, menționează Măriuca Chira.

Deși părerile au fost diferite, am fost plăcut surprinși să realizăm cât de familiști și sufletiști sunt moldovenii. Nu uitați că fiecare gând are șansa de a se materializa, de aceea, gândiți pozitiv și bucurați-vă de lucrurile simple pe care vi le oferă viața zi de zi. 

ZUGO îți urează o zi fericită!

Preluat de la: zugo.md