copii-dinu-1.jpg
Astăzi marcăm ziua mondială a fotografiei. Cunoaștem că prima fotografie a fost realizată de către Joseph Nicéphore Niépce, în anul 1826 sau 1827, data nu se cunoaște exact, printr-un procedeu fotografic numit heliografie. De atunci a trecut mult timp, iar în prezent percepem fotografia drept artă, pentru că trezește în noi emoții, bucurie și tristețe, durere și meditație, chiar dacă a fost realizată cu un simplu click. De multe ori nu ne dăm seama câtă muncă poate sta în spatele unei simple fotografii și cine dacă nu fotografii cunosc toate aceste nuanțe.

Astfel, în această zi specială pentru ei, echipa #diez a rugat cinci fotografi de la noi să ne povestească câte o istorie ce stă în spatele unei fotografii considerată deosebită din cariera lor.

#Ion Pleș Alexandru

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

„Mi-a plăcut să mă evidențiez cu lucrări mai deosebite. Când am văzut lansat apelul pentru ZIP Fashion Photography Contest am zis că vreau să particip și să câștig. Am luat un frigider vechi, găsit prin prieteni de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, o modelă și am mers într-un lan de grâu. Frigiderul nu prea încăpea în mașină și pentru că nu puteam altfel să-l poziționăm, modela a trebuit să meargă pe bancheta de spate, în poziție orizontală, într-o linie paralelă cu frigiderul. Plus era cumva ironic să facem o fotografie într-un frigider nefuncțional într-o zi de vară cu cod galben. La concurs am luat locul II.

frigider camp

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

#Dinu Bubulici

„Această fotografie a fost făcută la Tiraspol în cadrul unui eveniment la care copiii din mai multe familii social- vulnerabile au participat la un proiect tare interesant, unde au învățat să socializeze prin dans. Copiii au învățat acest dans în câteva zile, iar prestația lor a fost extraordinară”.

copii dinu

#Dima Iacovlev

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

„Era noiembrie, 2016. Aveam jumătatea de an de când activam în presă. La Chișinău, atunci avea loc un protest destul de amplu. Multe momente mi-au rămas în amintire, însă, acest bătrânel mi-a atras atenția cel mai mult. În ciuda situației tensionate din stradă, el zâmbea mereu. Era fericit. Era senin. Chiar și semnul arătat de el în fotografie înseamnă „pace”. El își dorea acest lucru. Era ca un punct alb în întuneric, un fel de pace în tot acel haos. Aceasta este o fotografie reprezentativă pentru mine”.

victorie foto

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

#Petru Cliofos

„Cele mai marcante fotografii din totdeauna au fost acelea cu familia și, în special, nașterea feciorașului. Din păcate, nu mi s-a oferit posibilitatea să asist la nașterea lui Codrin. De aceea, primul cadru a avut loc deja în Salon”.

nastere petru

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

#Alex Morgoci

„Țin minte acum câțiva ani, am participat ca fotograf pentru a elabora imagini pentru revista unei companii aeriene. După câteva ore de fotografiat avioane și însoțitoare de bord, mi-a venit o idee pe care am și înfăptuit-o, fără să stau mult pe gânduri. Am rugat o însoțitoare de bord să mă ajute să fac această fotografie, i-am setat aparatul și i-am arătat din ce unghi să facă această poză. Într-un final această fotografie a făcut furori pe rețelele de socializare din momentul plasării ei, inclusiv pe contul de Instagram”.

foto alex

Preluat de la: diez.md