1497024855278.jpg

Serviciul Fiscal de Stat și-a anunțat intenția de a „pune accent pe conformarea benevolă în domeniul prestării serviciilor artisitice”. Astfel, înaintează idea plătirii impozitelor de către fotografi, videografi și muzicanți. SFS anunță că scopul este „de a majora nivelul de disciplină fiscală”, însă artiștii au a spune altceva.

Pavel Ungureanu, muzicant: În calitate de muzician, am o părere foarte rea față de această decizie. Ideea e că tot ce ține de domeniul cultural în țara noastră este călcat în picioare. Mă refer la aceea că nouă, muzicienilor și altor oameni de cultură, nu ni se oferă locuri de muncă decente, înafară de postul de profesor, care este plătit catastrofal de rău. Noi, cei care la vârsta de 23 de ani avem câte 15-16 ani de studii muzicale, câștigăm atât doar cât să supraviețuim. Da, sunt deacord să plătim impozite, dar NUMAI în cazul în care ei ne oferă un lucru stabil, un salariu stabil, asigurare și pensie. Un muzician care cântă la petreceri are în medie una sau două petreceri pe lună, asta e 100- 300 de euro pe lună, și asta nu în fiecare lună.

Adică noi stăm de pe la 7-8 ani și studiem după ore în loc să ne savurăm copilăria, câte 3-4 ore pe zi, și asta ca să educăm societatea din punct de vedere cultural, ne descurcăm, fiind plătiți cu bănuți pentru muzică de calitate, iar ei și bănuții ăștia caută să-i scoată din noi. În tempoul ăsta o să plece toți muzicienii, iar alții pur și simplu n-or să apară.

Toți iubesc muzica, o ascultă oriunde și oricând, însă nimeni nu vrea să dea un ban în plus pentru ea, toți cred că noi ne naștem muzicieni – nu, noi muncim zeci de ani pentru a ajunge profesioniști, și noi tot mâncăm, bem și respirăm, iar toate acestea costă bani. Cultura noastră o să moară odată cu noi, cei ce o creăm. 

Doina Balica, fotografă: E o inițiativă foarte bună, deoarece deficitul bugetar rămâne o problemă în Republica Moldova. Acest aport la bugetul de stat se va reflecta doar pozitiv în economia țării. Ca fotograf practician, conştientizez disconfortul creat, dar și necesitatea implementării acestei modificări.

Vladislav Liubomir Andon, muzicant: Sunt absolut sigur că economia statului trebuie mereu să fie pe primul loc atât pentru conducerea țării, cât și pentru cetățeni. De aceea, plata impozitelor niciodată nu trebuie să prezinte o povară pentru oameni. E în numele interesului general al societății. Tentativele conducerii RM de a ameliora situația socio-economică îmi par, din păcate, ridicole. Persoanele fizice, care activează în domeniul respectiv, n-au fost ghidați și instruiți pe banii bugetului republicii. Respectiv, nu cred că situația se va schimba spre bine. Sunt realist, în RM nimeni niciodată nu va plăti impozitele în mod onest, și nimeni nu va dispune cinstit de banii contribuabililor. 

Evelina Tcaci, fotografă: Facând primii pași in lumea artei fotografice am început să fiu dependentă de aparatele foto și însăși de fotografie. Acest gen de artă m-a făcut să o ador de la prima încercare pentru faptul că îți oferă toată libertatea ei. Odată ce Serviciul Fiscal de Stat impune anumite taxe pentru cei ce prestează servicii foto/video, libertatea pe care ne-o oferă arta se limitează. Păcat e faptul că trebuie să plătești pentru talentul tău și pentru ceea ce faci. Pentru mulți fotografi, aparatele au fost cele care i-au ajutat să-și creeze o stabilitate în viață, acum însă libertatea de a-și arăta creativitatea și de a se afirma prin imaginație li se ia ușor. Vom fi mereu sub supravegherea statului și cu atât mai mult impuși să contrubuim la salariile „celor de sus”. Trist.

Dan Boțan, fotograf: Consider că este foarte prostesc. Guvernarea dorește să stoarcă bani din cetățeni prin orice metodă posibilă, și iată au ajuns și la noi. Ei nu găsesc cum să reîntoarcă miliardul. Se ocupă de cele mai neimportante lucruri. Ei doar ne fură și își bat joc de noi.

Silvica Lungu, fotografă: Unicul lucru care îl pot spune asta e faptul că sunt de accord. După finisarea carierei, vom primi pensie, fapt care mă mulțumește. Fotograful e muncitor ca și toți restul, de ce ar fi scutit de impozite?

Pe parcursul lunii mai, inspectorii fiscali au întocmit 61 de procese verbale pentru desfășurarea activității de întreprinzător fără înregistrare. Astfel, a fost decis că SFS va aplica sancțiuni contravenționale în sumă de 91.500 lei pentru această încălcare. 

Preluat de la: Zugo.md