dima-1.jpg
În preajma sărbătorilor de Paști autoritățile de la Chișinău, dar și oamenii din întreaga țară se conduc de o tradiție mai veche care presupune vopsirea cu var a copacilor, bordurilor, pilonilor și a multor alte obiecte. Echipa #diez și-a propus să afle care este părerea tinerilor despre această tradiție.

ta niuha

„Exact asupra acestui subiect discutam cu un prieten câteva zile în urmă. Eu foarte tare m-am bucurat când am văzut că bordura unor drumuri era văruită, așa un aspect frumos redă străzilor, așa o senzație că sărbătorile se aproprie, în fine ele chiar se aproprie. Dar…. sinceră să fiu nu prea mult a durat bucuria mea din motiv că oamenii nu apreciază munca și străduința cuiva, ei nu păstrează curățenia și nici nu o promovează. Când eram mică obișnuiam să dau cu var copacii la bunici, ceea ce nu mai practic acum din păcate. Îmi place când văd capitala îngrijită, mai proaspătă, parcă și oamenii sunt cu dispoziția mai bună. Vreau să îndemn oamenii să fie mai atenți pe unde calc, să nu arunce gunoiul pe stradă ci strict în coșurile special amenajate și doresc tuturor liniște în suflet. Paște fericit tuturor!” spune Tatiana.

Bâlici

 

„Cred că este o practică normală, care dă un aspect estetic îngrijit străzilor și curților din oraș. Văruirea tulpinilor arborilor este și un proces benefic, din câte știu de la buneii mei, stratul de var apără tulpina de paraziți, razele solare nocive și diferite probleme ale scoarței pomilor. Astfel, văruirea aduce un ton nou, curat și plăcut ochiului, este trist doar faptul că se îngrijește atât de rar de orășelul nostru” menționează Andrian.

 

nicoleta

„Dacă să vorbim de copaci, poate ar fi un beneficiu, văruitul asta doar „se practica” de mult timp, pentru dezinfectarea și sănătatea copacilor. Însă, am auzit multe voci care afirma că este doar un mit, mai ales că nu toți copacii ar trebui văruiți. Rămâne doar un aspect, din punct de vedere estetic, care îi valabil și în cazul bordurilor văruite. Cred că mai este și o cheltuială de bani și îmi pare că bate tare la buzunarul bugetului nostru” afirmă Nicoleta.

 

sandu

 

„Nu văd datul cu var o necesitate. Dacă e să vorbim din punct de vedere benefic al copacilor, se pot folosi pesticide mai eficiente, iar estetic nu văd nimic frumos în datul cu var, mai ales copacii. Sunt multe alte chestii decorative pentru a înfrumuseța. Bordurile ar trebui date cu vopsea rezistentă la climă, care se folosește și la marcajele rutiere” spune Alex.

 

magda

 

„Dacă sincer nu m-am gândit la asta, plus nu prea am văzut asemenea cazuri. Totuși, cred că în primul rând nu se dă bine cu acest var, astfel consider că se face mai rău. Cu atât mai mult, după ce varul se usucă acesta arată foarte urât, iar după o ploaie se spală tot” zice Magdalena.

 

corin

 

„Tradiția de a înfrumuseța orașul prin vopsirea cu var o consider una binevenită, orașul trebuie să arate frumos nu doar în preajma sărbătorilor Pascale ci tot anul împrejur. Pe lângă milioanele de gropi și tonele de deșeuri de pe străzile capitalei cel puțin pomii și pilonii arată mai bine” afirmă Corin.

 

dumitrita

 

„Consider că este o idee bună, deoarece de mult timp orașul are nevoie de o reînnoire, de mult timp nu au fost organizate astfel de lucrări în Chișinău. Acest fapt ar trebui să bucure locuitorii și aceștia să păstreze curățenia. După părerea mea este o idee bună și binevenită pentru oraș”, spune Dumitrița.

 

title809622202

„Consider această inițiativă ca una fără sens, deoarece se cheltuie bani și resurse umane într-un lucru temporar, care în doar câteva zile nu va mai fi. Eu consider că toate resursele folosite la văruirea pomilor, bordurilor și pilonilor ar trebui să fie redistribuite pentru alte probleme mai importante cum ar fi curățenia în parcuri, iluminarea și multe alte probleme cu care se confruntă capitala” spune Vlad.

 

cristina

 

„Cred ca văruirea copacilor este o idee bună. În primul rand, oferă Chișinăului un aer de prospețime. Și în al doilea rând, văruitul arborilor este considerată o armă împotriva dăunătorilor, aceștia fiind păziți de anumite pericole. Totuși, senzația de curățenie nu ar trebui sa fie prezenta doar în perioada sărbătorilor pascale, dar și pe tot parcursul anului”, zice Cristina

 

dima

 

„Eu cred că datul cu var al copacilor este una din cele mai ,,tâmpite,, obiceiuri sovietice de care ar trebuie să ne eliberăm mințile și suflete. Referitor la borduri, cred că e mai bine de dat cu vopsea mai durabil și mai frumos din punct de vedere estetic. Eu sunt sigur că sunt și alte remedii contra paraziților sau a altor probleme, nu doar varul”, spune Dumitru.

 

Preluat de la: diez.md