zelenski.jpg

Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, s-a adresat participanților la summitul parlamentar „Platforma Internațională Crimeea” cu propunerea de a crea platforme similare pentru de-ocuparea regiunii transnistrene și Abhaziei. Menționăm că la summit participă și președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

„Pentru ca Crimeea să revină la o viață deplină după ani de ocupație, cooperarea noastră trebuie să rămână la maximum chiar și după ce integritatea noastră teritorială va fi restabilită. Ar trebui să facem din acest format – formatul Platformei pentru Crimeea – punctul de plecare pentru alte platforme diplomatice care vor facilita de-ocuparea altor teritorii care au fost cândva înrobite: de la Transnistria [n.r. regiunea transnistreană] și Abhazia la Teritoriile de Nord”, a menționat Zelenski.

Peste 50 de președinți și vicepreședinți de parlament și președinți și vicepreședinți ai adunărilor parlamentare ale instituțiilor internaționale participă la reuniune. La sfârșitul summitului va fi adoptată o declarație comună. Potrivit organizatorilor, reuniunea este cel mai mare eveniment internațional la nivel parlamentar organizat vreodată în Republica Croația.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md