vitamina-B.jpg

Un medic a declarat că un anumit supliment ar putea fi cheia pentru combaterea stresului și reducerea riscului de probleme cardiace. Specialistul spune că multe persoane ar putea avea un deficit de „vitamine anti-stres”, ceea ce poate afecta capacitatea noastră pe termen lung de a gestiona stresul.

Aceste vitamine sunt vitaminele din complexul B, cunoscute pentru rolul lor semnificativ în menținerea sănătății și stării de bine generale. Fiind elemente fundamentale ale unui organism sănătos, vitaminele B influențează direct nivelul de energie, funcția cerebrală și metabolismul celular.

Dr. Stephen Cabral, expert în neuropatie și prezentator al podcastului The Cabral Concept, a vorbit recent despre importanța vitaminei B în perioadele stresante, într-un videoclip pe TikTok.

El a subliniat că stresul poate duce la epuizarea anumitor vitamine și minerale, menționând în mod special că atunci „Când suntem stresați, organismul nostru folosește și epuizează anumite vitamine și minerale pentru a face față stresului. Vitaminele noastre B sunt primele care se epuizează și, odată cu acestea, de obicei și magneziul scade. În acel moment, organismul tău nu mai are nutrienții de care are nevoie, iar stresul poate prelua controlul și poate duce la multe alte probleme de sănătate. Majoritatea dintre noi experimentăm mult stres în viețile noastre, așa că este esențial să menținem niveluri sănătoase ale acestor rezerve vitale de nutrienți”.

Citește și: Vitamina cea mai complexă de care mulți duc lipsă. Deficiența ei poate duce la palpitații și anxietate

„Atunci când devii cronic stresat, îți epuizezi vitaminele B. Iar acest lucru este esențial, deoarece vitaminele B sunt numite familia vitaminelor anti-stres. Ele ajută la combaterea stresului. Ei bine, dacă ai un nivel scăzut de vitamine B, cum să faci față stresului? De asemenea, s-ar putea să ai un nivel scăzut de magneziu. Dintr-o perspectivă funcțională, atunci când ai un nivel scăzut de magneziu, nu poți atenua stresul. Nu poți regla sistemul nervos simpatic. Iar calciul rămâne mai mult timp în fluxul sangvin. Ei bine, de ce contează asta? Poate să îți întărească arterele, să cauzeze boli cardiovasculare și stenoză în viitor. Deci, nu este bine, nu? Aceste lucruri nu se întâmplă peste noapte.

Când suntem stresați, organismul nostru folosește și epuizează anumite vitamine și minerale pentru a face față stresului. Vitaminele noastre B sunt primele care se epuizează și, odată cu acestea, de obicei și magneziul scade. În acel moment, organismul tău nu mai are nutrienții de care are nevoie, iar stresul poate prelua controlul și poate duce la multe alte probleme de sănătate. Majoritatea dintre noi experimentăm mult stres în viețile noastre, așa că este esențial să menținem niveluri sănătoase ale acestor rezerve vitale de nutrienți”, a explicat specialistul în videoclipul publicat.

Complexul de vitamine B reprezintă un grup de vitamine B care contribuie la diverse funcții ale organismului, inclusiv la sănătatea cardiovasculară și celulară. Aceste vitamine sunt, de obicei, obținute dintr-o dietă nutritivă, dar pot fi și suplimentate în diverse moduri. Complexul de vitamine B este alcătuit din opt vitamine B: B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxină), B7 (biotină), B9 (acid folic) și B12 (cobalamină).

Acest complex poate ajuta la prevenirea infecțiilor și la susținerea sau promovarea sănătății celulare, a creșterii globulelor roșii, a nivelului de energie, a vederii, a funcției cerebrale, a digestiei, a apetitului, a funcționării corecte a sistemului nervos, a producerii hormonilor și a colesterolului, a sănătății cardiovasculare și a tonusului muscular.

Deși majoritatea oamenilor obțin suficiente vitamine B diintr-o dietă echilibrată, este totuși posibil să ai un deficit, mai ales dacă ai luat anumite medicamente pentru o perioadă îndelungată, cum ar fi inhibitorii pompei de protoni, sau dacă urmezi o dietă strict vegană sau vegetariană. Următoarele simptome pot semnala că nu primești suficiente vitamine B:

Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome fără o cauză clară, este recomandat să îți programezi o consultație la medicul de familie.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro