iantu-03.jpg

Virgil Ianţu le face un cadou părinţilor, dar şi copiilor: pe 1 iunie, va lansa o carte cu totul specială despre emoţii şi gestionarea acestora. Până la povestea care ne dezvăluie cum pot fi emoţiile transformate în bucurie şi dragoste, am stat de vorbă cu Virgil Ianţu care ne-a dezvăluit care a fost lucrul care i-a lipsit cel mai mult în copilărie.

CSÎD: Care sunt cele mai plăcute amintiri din copilăria ta? Dar cele mai puţin plăcute?

Virgil Ianţu: Am foarte multe amintiri plăcute din copilărie şi încă mă alimentez cu ele. Îmi place să mă gândesc la perioada copilăriei, la atmosfera de acasă, la prieteni, la Timişoara. Pentru orice copil e importantă, în formarea şi dezvoltarea lui emoţională. Din acest motiv, în calitate de părinţi, trebuie să fim aproape de copii, să le oferim tot suportul, să le oferim amintiri şi toată dragostea noastră. Neplăcute erau momentele în care eu scârţâiam în casă la vioară, în timp ce de afară se auzea hărmălaie şi bătaia mingilor de 16 lei.

CSÎD: Care au fost lucrurile care ţi-au lipsit în copilărie?

Virgil Ianţu: Poate mai mult timp liber. În rest, nu îmi lipsea mai nimic. Şi îmi dau seama că am rămas cu această dorinţă şi astăzi. Chiar şi când beneficiez de el, nu mă satur.

CSÎD: Părinţii noştri nu aveau noţiunile de parenting actuale. Ai simţit această problema?

Virgil Ianţu: Atunci nu. Astăzi da. Cea mai mare problemă pe care o conştientizez acum, ca adult, era în acele vremuri, lipsa argumentării părinţilor în faţa propriilor copii. Este una dintre greşelile făcute de părinţii noştri. Trebuie să realizăm că jucăm nişte roluri comune alături de copiii noştri. Nici ei nu au mai fost copii, dar nici noi nu am mai fost părinţi până să apăra ei. Aşa cum ne dorim noi să ne asculte, aşa cred că ar trebui să îi ascultăm şi noi pe ei. Aşa putem învăţa cum să devenim nişte buni părinţi.

CSÎD: Cine te-a învăţat să spui “te iubesc”? 

Virgil Ianţu: Părinţii, fratele meu, muzica. Acum am trecut la un alt nivel. Am alături două fete care m-au transformat într-un profesionist.

CSÎD: Care sunt cele mai importante elemente pe care le primeşte în educaţie fetiţa ta?
 
Virgil Ianţu:
O învăţăm prin puterea exemplului ce înseamnă sa fii om. Cuvânt, punctualitate, rigoare, onoare, caritate, respect pentru ceea ce faci, faţă de tine şi faţă de ceilalţi.
 
CSÎD: Cum o învăţaţi să-şi gestioneze emoţiile?

Virgil Ianţu: Sunt “secrete” ce stau în noi, iar dacă ştim să le activăm, totul devine uşor şi frumos. Vă aştept la cursul “Copiii spun… un curs ca o joacă”. Acolo putem afla mai multe. 🙂

CSÎD: Care este mesajul tău pentru părinţi prin cartea pe care o lansezi?

Virgil Ianţu: “Copiii spun… emoţiile sunt bune”, care va apărea curând la Pandora M, este o poveste din care şi cei mici, dar şi adulţii au de învăţat. Toţi trecem prin stări asemănătoare când urmează să avem o apariţie în public. Însă această carte ne ajută să înţelegem printr-o poveste că emoţiile sunt bune şi că pot fi transformate în bucurie şi în dragoste pentru ceea ce faci. Îi mulţumesc fetiţei mele Jasmina, cât şi tuturor copiilor de la cursuri sau care participă la filmările pentru seria online “Copii spun”, pentru că m-au inspirat să scriu această carte


 

Preluat de la: Csid.ro