mars-feminist5-2023.jpg

Marșul Feminist va fi organizat pe 8 martie. În acest an, Festivalul și Marșul Feminist sunt dedicate fenomenului violenței sexuale cu sloganul: „Violența sexuală nu o ascunzi sub covor”. Marșul va începe la ora 12.00 în scuarul magazinului Unic, iar punctul final al traseului va fi intrarea parcului Dendrariu.

Festivalul se desfășoară în perioada 1-10 martie și are peste 20 de evenimente tematice organizate de organizațiile non-guvernamentale din domeniu sau activiste și activiști civici. Cel mai important eveniment al Festivalului este Marșul Feminist care va avea loc pe data de 8 martie, ora 12.00 – începutul marșului scuarul magazinului UNIC, spre parcul Dendrariu. Anual, marșul adună sute de persoane susținătoare ale cauzei care vin la marș cu pancarte și mesaje personalizate.

„În Moldova, cazurile de violență sexuală* sunt în creștere. Dacă evităm și amânăm această problemă, pe moment, se crează iluzia că dispare și nu mai există. E măturată frumos sub covor. Dar, cu timpul, putrezește și miroase insuportabil. Violența sexuală se ascunde sub țolul de acasă, sub covorul de la lucru și sub zeci de alte covoare din instituții de stat. Moldova e «acasă». Nu vrem gunoi în casa noastră”, menționează organizatorii Marșului Feminist.

*Violența sexuală include hărțuirea, violul, abuzul sexual, violul marital, controlul reproductiv, forțarea victimei de a întreține relații sexuale cu altă persoană, pe internet, sau să pozeze pentru imagini cu caracter explicit sexual împotriva voinței ei, pornreveange etc.

Cine organizează Festivalul și Marșul Feminist?

„Suntem un grup de activiste și activiști, organizații non-guvernamentale, susținătoare/susținători ale drepturilor fetelor și femeilor care, deja pentru al 10-lea an la rând, organizează Marșul Feminist. Nu avem resurse externe decât propria inițiativă, dorință, dar și bugete mici (proprii) care ne permit să promovăm cauza noastră.”

Începând cu anul 1975, cu ocazia anului internațional al drepturilor femeilor, grupurile feministe din toată lumea au ieșit în stradă pe 8 martie pentru a susține egalitatea de gen. De atunci, 8 martie devine Ziua Internațională a Drepturilor Femeilor și onorează victoriile obținute pentru drepturile acestora.

Primul marș feminist la Chișinău a fost organizat pe 8 martie, în anul 2015. Acțiunea a avut scopul de a informa locuitorii oraşului Chişinău şi nu numai, despre ce este feminismul şi care sunt curentele sale de dezvoltare.

Vedeți în articolul de mai jos cum a decurs Marșul Feminist în anul 2023.

Preluat de la: diez.md