putin.jpg
Astăzi, 31 decembrie, Vladimir Putin a rostit un discurs adresat cetățenilor ruși cu ocazia Anului Nou, înconjurat de militari.

Principalele declarații ale lui Putin în discursul său de Anul Nou sună astfel:
# anul trecut a fost un an al evenimentelor esențiale care au pus bazele viitorului și independenței Rusiei;
# adevărul este de partea Rusiei, care își protejează poporul în teritoriile sale istorice;
# occidentul a mințit despre pace, dar se pregătea de agresiune. Occidentul folosește în mod cinic Ucraina și oamenii săi pentru a împărți Rusia;
# protejarea patriei este o datorie sacră. Principalul lucru acum este soarta Rusiei;
# viitorul suveran și independent al Rusiei depinde doar de voința rușilor;
# Rusia va depăși toate dificultățile, va menține țara mare și independentă;
# a felicitat separat întregul personal al Forțelor Armate de Anul Nou, mulțumind pentru serviciul celor implicați;
# autoritățile Federației Ruse vor face tot posibilul pentru a ajuta familiile militarilor morți;
# Putin a asigurat că împărtășește din toată inima durerea familiilor soldaților căzuți.

Discursul integral poate fi văzut mai jos.

Amintim că astăzi, pe întreg teritoriul Ucrainei a fost declarată alertă aeriană de atacuri cu rachete din partea armatei ruse. Pe fondul amenințării unui atac cu rachete în regiunile Odesa, Dnepropetrovsk și Nikolaev, au început întreruperile de curent.

Amintim că, pe 27 decembrie, președintele rus Vladimir Putin le-a oferit celor nouă participanți la summit-ului informal al țărilor CSI inele cu simbolurile comunității.

Inelele ar fi gravate cu simbolurile CSI și cu inscripția „La mulți ani 2023”. De asemenea, pe inele ar exista o inscripție mai mică – „Rusia”.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie.

Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md