collage-16.jpg
Pe parcursul deceniilor, dar în special odată cu apariția internetului și a rețelelor sociale, mai multe personaje au devenit celebre, dar care nu au existat niciodată de fapt. TopTenz a realizat un top cu 10 cele mai faimoase astfel de personalități. Printre acestea se află și un moldovean.

#10. Masal Bugduv – este un fotbalist moldovean fictiv care a fost subiectul unei farse, adânc implantată prin postări pe blog, articole în The Times, Wikipedia sau în rapoarte falsificate al Associated Press. Informația eronată a rămas online din iulie 2008 până în ianuarie 2009.

pes

#9. Pierre Bressau – a fost un cimpanzeu și subiectul unei farse în 1964, răspândită de un jurnalist francez căruia i-a venit ideea să lanseze o expoziție de picturi realizate de cimpanzeu, cu mențiunea că sunt de fapt creația unui pictor francez necunoscut. Scopul a fost să vadă dacă oamenii vor observa diferența dintre lucrul unui om sau cel al unui animal.

1964brassau01_2

#8. David Manning – a fost un scriitor fictiv. De acest nume se folosea directorul de marketing de la Sony Corporation pentru a da recenzii bune pentru Columbia Pictures, indiferent dacă filmele erau bune sau proaste.

2001manning02

#7. Allegra Coleman – o celebritate fictivă inventată de scriitoarea Martha Sherrill pentru o publicație într-o revistă.

landscape-1444541031-1442344917-hoax

#6. Sidd Finch – jucător fictiv de baseball cu abilități extraordinare, subiectul unui articol publicat de 1 aprilie în Sports Illustrated.

sidd-finch

#5. Pope Joan – potrivit unei legende populare, este femeia ce a domnit ca papă pentru câțiva ani, în epoca medievală, pretinzând că este bărbat.

21216849

#4. Lonelygirl15 – jurnalul video al unei adolescente pe nume „Bree” care spunea că învață acasă din cauza părinților săi religioși. S-a descoperit mai târziu că cea care pretindea a fi Bree avea o altă identitate și că aceasta doar juca un personaj după un scenariu bine pus la punct. Seriile erau difuzate cu scop comercial.

maxresdefault

#3. Tony Clifton – un personaj creat de comedianul Andy Kaufman, pe care el însăși l-a jucat de numeroase ori.

man-on-the-moon-1999-17-g

#2. Alan Smithee – pseudonim folosit de mai mulți regizori americani care, nesatisfăcuți de proiectul final, nu-și doreau să și-l atribuie ca fiind al lor.

alan-smithee-is-officially-the-worst-hollywood-director-of-all-time-456-1439811367

#1. Prester John – patriarh creștin legendar și rege popular în cronicile europene din perioada anilor cuprinși între sec. XII – XVII. Se credea că domnea asupra unei națiuni creștine, pierdută în mijlocul musulmanilor și a păgânilor din Orient. Povestea îl ilustra pe John Prester ca un descendent al celor trei magi, conducător al unei împărății plină de bogății, minuni și creaturi ciudate.

lists-6-famous-lands-that-never-existed-prester-john-155635448-e

Preluat de la: Diez.md