nursultan.jpg
Primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, supranumit „Părintele națiunii”, a făcut prima declarație de la izbucnirea protestelor în Kazahstan.

Nazarbaev a declarat că scopul protestelor a fost „de a distruge integritatea țării și fundamentele statului”. El a cerut să se protejeze independența Kazahstanului și a exprimat condoleanțe familiilor și prietenilor celor care au murit în urma protestelor, scrie meduza.io.

De asemenea, el a comentat și zvonurile despre plecarea sa din țară și dezicerea de drepturi de a fi șeful Consiliului de Securitate al Kazahstanului.

„Vă informez că în 2019 i-am transferat atribuțiile președintelui lui Kassym-Jomart Tokayev și de atunci sunt pensionar, iar acum sunt pe o odihnă binemeritată în capitala Kazahstanului și nu am plecat nicăieri”, a declarat Nursultan Nazarbaev.


Protestele în Kazahstan au început duminică, 2 ianuarie, după o creștere a prețurilor la gazul natural lichefiat (GNL), în orașul Janaozen, în vestul țării, înainte de a se extinde spre marele oraș regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GNL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Televiziunea kazahă a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului şi a unui alt responsabil din regiunea Mangîstau, unde se află Janaozen. Ei sunt acuzaţi că „au majorat preţul la gaz fără motiv”, ceea ce „a dus la proteste în masă în întreaga ţară”, potrivit acestei surse.

Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenţei sale, în 1991. În 2011, cel puţin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost ucişi atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie împotriva condiţiilor de muncă proaste şi a salariilor mici.

Regiunea Mangîstau depinde de GNL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a prețului duce la o creștere în lanț a prețurilor la produse alimentare.

Preluat de la: diez.md