MjkuanBnJmhhc2g9ZTViYjY3NmNhYjgzNWM5YzE2MTZlNTZlY2Y5NTAwM2I.jpg
Un zbor a cărui pregătire a durat 17 ani a decolat duminică din Statele Unite și îl va duce pe miliardarul Richard Branson din deșertul New Mexico până la marginea spațiului.

Este o călătorie istorică, iar mizele ei, dincolo de progresul tehnologic, sunt deopotrivă economice. Se dă startul turismului spațial. Opt oameni vor lua parte la această misiune pe care întreaga omenire o poate urmări în direct, informează DPA.

Transmisiunea în direct a misiunii pe care o puteți urmări chiar aici:

<!–

–> <!–

–>

Printre colegii de zbor ai lui Richard Branson se vor număra Beth Moses, astronaut instructor-șef  la Virgin Galactic, Colin Bennett, inginerul-șef de operațiuni al Virgin Galactic, și Sirisha Bandla, vicepreședintele pentru afaceri guvernamentale și operațiuni de cercetare al companiei.

VSS Unity va fi pilotat de Dave Mackay și Michael Masucci, iar C.J. Sturckow și Kelly Latimer vor pilota avionul purtător VMS Eve.

Richard Branson a ajuns la aerodromul de unde va decola spre spațiu pe bicicletă și s-a întâlnit cu colegii de călătorie. A postat pe Twitter un clip video în care spune că „este o zi frumoasă pentru a porni către spațiu”:

Anterior, Branson postase pe Twitter o poză făcută acasă în care apare alături de Elon Musk. Comentariul: „Începe o zi mare. E minunat să începi dimineața cu un prieten. Mă simt bine, sunt nerăbdător, sunt gata”.

Din cauza condițiilor atmosferice de la locul de lansare, Virgin Galactic a amânat decolarea cu circa 90 de minute, astfel încât noua oră pentru lansare este 17.30.

La scurt timp după răsăritul soarelui (ora locală), naveta SpaceshipTwo Unity a companiei Virgin Galactic și avionul purtător VMS Eve vor decola de pe o pistă construită într-una dintre cele mai pustii zone de deșert din America de Nord, în New Mexico. La bordul avionului spațial suborbital se va afla pentru prima dată un efectiv complet: doi piloți, trei angajați ai Virgin Galactic și Richard Branson, fondatorul miliardar al companiei.

Unul dintre pasageri, Beth Moses, instructor-șef pentru astronauți la Virgin Galactic, va face această călătorie pentru a doua oară. Dar vedeta spectacolului va fi Richard Branson, miliardarul în vârstă de 70 de ani, care a investit 16 ani din viață și peste 1 miliard de dolari pentru a face, în sfârșit, scurta călătorie până la marginea spațiului. E visul lui din copilărie. Vrea să experimenteze imponderabilitatea și să privească Pământul așa cum au făcut-o doar câteva sute de alți oameni, profesioniști ai spațiului. Branson va fi însă primul om care ajunge în spațiu fără o pregătire prealabilă în domeniu: va fi primul turist spațial. Însă mizele acestui zbor nu se opresc aici.

Cine este Richard Branson

Sir Richard Charles Charles Nicholas Branson, născut la 18 iulie 1950, este om de afaceri, investitor, filantrop britanic. În anii 1970 a fondat grupul Virgin, care astăzi controlează peste 400 de companii din diverse domenii.

Se numără printre cei mai bogați oameni din Regatul Unit, cu o avere estimată de Forbes, în iulie 2021, la 5,7 miliarde de dolari.

Richard Branson este unul dintre cei mai cunoscuți miliardari ai lumii, atrăgând atenția cu stilul lui de viață excentric. A fost prima persoană din lume care a traversat Atlanticul cu balonul, iar în 2007 a sărit de pe acoperișul Casino Palms din Las Vegas pentru a marca zborul inaugural al companiei  sale aeriene Virgin America.

Richard Branson a dovedit veleități de antreprenor încă de la o vârstă fragedă. Primul său proiect de afaceri, la vârsta de 16 ani, a fost o revistă numită Student. În 1970, a înființat o afacere de vânzări de discuri prin poștă. În 1972, a deschis un lanț de magazine de discuri, Virgin Records – cunoscut ulterior sub numele de Virgin Megastores. Marca „Virgin” a lui Branson a crescut rapid în anii 1980, când a înființat compania aeriană Virgin Atlantic și a extins eticheta muzicală Virgin Records.

În 2004, a fondat compania de zboruri spațiale Virgin Galactic, care a dezvoltat avionul spațial suborbital SpaceShipTwo, conceput pentru turismul spațial.

În martie 2000, Branson a fost făcut cavaler la Palatul Buckingham pentru „servicii aduse antreprenoriatului”. Activitatea sa în domeniul comerțului, al muzicii și al transporturilor, gustul său pentru aventură, dar și activitatea sa umanitară l-au făcut o celebritate de nivel mondial. În 2007, a fost inclus pe lista „Time” cu cele mai influente 100 de personalități ale lumii.

Ce e deosebit în lansarea spațială a Virgin Galactic

Spre deosebire de SpaceX, compania spațială a lui Elon Musk, sau Blue Origin a lui Jeff Bezos, care plasează capsule cu oameni în vârful unor rachete lansate vertical, lansarea Virgin Galactic de duminică va fi orizontală.

Este utilizat un avion de transport modificat, numit WhiteKnightTwo, care va purta aeronava SpaceShipTwo. Aceasta din urmă este, în esență, un avion spațial propulsat de o rachetă. Va fi dusă la înălțimea potrivită pentru a fi lansată: racheta se va aprinde și avionul SapceShipTwo Unity se va îndrepta spre limita de unde începe spațiul, informează Digi24.

Preluat de la: diez.md