1234761112-cover-The-Mauritanian.jpg
Se pare că anul 2021 ne-a rezervat câteva filme în care Don Quixote reușește să facă lumea mai bună, și dacă nu tocmai mai bună, măcar izbutește să doboare o moară de vânt și să rămână în picioare. Astăzi, am pregătit cinci filme despre lupta omului cu leviatanul, în care războiul pierdut ia o întorsătură neașteptată.


Crisis (2021)

Dacă ești un fan al filmelor cu mai multe fire narative care se împletesc la un moment dat, cum ar fi Crash (1996), sau a poveștilor cu scheme de corupție la nivel înalt în combinație cu drame personale, cum ar fi Traffic (2000), atunci Crisis cu siguranță îți merită atenția, deși recunosc, e cu mult sub nivelul peliculelor menționate mai devreme.

Povestea de bază urmărește trei linii principale. Agentul secret Jake (Armie Hammer, care se confruntă în prezent cu o criză gravă după mesajele de pe Instagram în care se declară canibal), un ofițer al DEA care lucrează sub acoperire prezentându-se drept traficant de droguri în timp ce stă cu ochii pe sora lui (Lily-Rose Depp) dependentă de Oxy. De asemenea, o avem pe Claire (Evangeline Lilly), un arhitect de succes, narcomană în recuperare și o mamă iubitoare care ia lucrurile în mâinile sale după ce forțele de ordine apatice exclud posibilitatea supradozajului ca fiind cazul morții fiului ei. Și, în cele din urmă, există cel mai conturat fir narativ al filmului care compensează oarecum neajunsurile celorlalte. Gary Oldman îl interpretează în mod convingător pe Dr. Tyrone Brower, un profesor de colegiu care trebuie să-și revendice prioritățile odată ce află că medicamentul farmaceutic testat de departamentului său se dovedește a fi periculos și chiar fatal. Astfel, pornește o luptă de proporții, care pare deja pierdută, împotriva industriei corupte a firmelor farmaceutice și a sistemului medical.

Un thriller de privit o dată, cu gafe la scenariu, cu ramificații care duc spre nicăieri, cu lipsă de emoții, dar cu o întâmplare bazată pe fapte reale, care dă de gândit; un stil mai puțin american, un joc bun, motivație și suspans. Disponibil pe Prime Video.

<!–

–> <!–

–>

The Mauritanian (2021)

Un film motivațional despre puterea incredibilă a spiritului uman în roluri principale cu Tahar Rahim, Jodie Foster și Benedict Cumberbatch.

O poveste bazată pe bestsellerul NY TimesGuantánamo Diary – de Mohamedou Ould Slahi, ilustrează lupta acestuia pentru libertate după ce a fost reținut și închis fără acuzații timp de ani de zile. Singur și speriat, Slahi (Tahar Rahim) își găsește aliați: avocatul apărării Nancy Hollander (Jodie Foster) și asociatul ei, Teri Duncan (Shailene Woodley). Împreună se iau de piept cu guvernul american care le pune la încercare angajamentul față de lege. Apărarea lor controversată, la comun cu dovezile descoperite de un formidabil procuror militar, locotenent-colonelul Stuart Couch (Benedict Cumberbatch), scoate la iveală adevăruri șocante și, în cele din urmă, dovedește că spiritul uman nu poate fi închis.

Un film care începe tipic american, chiar vulgar având în vedere jocul lui Jodie Foster în dorința ei exagerată de a-și afișa forța, dar înaintând, te pomenești cuprins de o empatie profundă în care vulnerabilitatea umană devine un lucru firesc chiar și pentru cei mai puternici inamici. O inspirație pentru cei mici și o ancoră pentru cei mari. Poate fi vizionat pe Vudu.

Wrath of a Man (2021)

Aceasta e a patra și cea mai roditoare colaborare a regizorului Guy Ritchie cu actorul Jason Statham. O poveste care a surprins plăcut atât criticii de film cât și fanii.

Misterios și cu ochi sălbatici, un nou agent de pază a camioanelor care transportă milioane de dolari își surprinde colegii atunci când își dezvăluie abilitățile în împiedicarea unui jaf. Echipajul se întreabă nedumerit cine este și de unde a venit. Curând, motivul devine clar, pe măsură ce ia măsuri dure și irevocabile pentru a regla conturile.

Un remake după filmul francez Le convoyeur; foarte actual, cu glume bine integrate în caracterul personajului. O poveste care începe extrem de intrigant și se termină previzibil. Dar cu toate astea, vă recomand să nu priviți trailerul și să-i dați o șansă acestui film de acțiune care nu caută să ne uimească doar prin împușcături. Prezent pe iTunes.

Retfærdighedens ryttere/Riders of Justice (2020)

O comedie de acțiune regizată de Anders Thomas Jensen, în rol principal cu Mads Mikkelsen.

Markus (Mads Mikkelsen), un militar în misiune, trebuie să se întoarcă acasă la fiica sa adolescentă, Mathilde, atunci când soția sa moare într-un tragic accident de tren. Pare să fie doar un ghinion, dar la scurt timp, apare un tocilar matematician Otto (Nikolaj Lie Kaas), care îl convinge că este vorba de o asasinare atent orchestrată, în care soția sa a sfârșit prin a fi o victimă întâmplătoare.

O narațiune plină de personaje bizare, cu acțiuni imprevizibile, cu răsturnări dureros de amuzante, cu dragoste nedeclarată, cu prietenie neobișnuită, cu umor negru și cu disperare. Fără cea mai mică amenințare de tristețe, filmul ne istorisește o dramă de familie cu puține cuvinte și un final epic. Disponibil pe iTunes sau Amazon.

My Salinger Year (2020)

După două filme cu exces de testosteron, am decis să fac loc și pentru puțină tandrețe. Este vorba de o altfel de luptă, și anume cea de a avea curajul să-ți urmezi visul.

O tânără scriitoare cu ambiții literare serioase își asumă o slujbă tangențial legată de interesele sale, lucrând pentru o femeie tiranică într-un sector intimist de opac al publicării. Joanna este anunțată că își va petrece zilele dactilografiind dictando și răspunzând la grămezile de scrisori trimise de admiratorii clientului ei „Jerry” alias J.D. Salinger, folosind scrisori tipizate, impersonale. Însă spiritul ei tânăr și îndrăzneț o fac să-și asume decizii nu tocmai corecte.

O comedie bazată pe cartea lui Joanna Smith Rakoff, scenarista acestui film, interpretată pe ecran de Margaret Qualley alături de Sigourney Weaver, într-o poveste adaptată și regizată de Philippe Falardeau. Bazată pe o întâmplare reală cu o atmosferă literară, cu un suflu tânăr și cu puțin mister, narațiunea ne încălzește timid sufletele lăsându-ne un gust ușor și plăcut.

Disponibil pe iTunes sau Amazon.

Vizionare plăcută!

Autor: Mircea Bobînă

Preluat de la: diez.md