filme.jpg
Dacă nu știi ce să faci în serile răcoroase de ianuarie, îți propunem o listă cu 14 filme care se vor juca cu mintea ta, care te vor face să îți pui întrebări și să stai lipit de ecran de la început și până la final.

# „Triangle” (2009)

Povestea acestui film se învârte în jurul pasagerilor unui yacht plecați într-o călătorie în oceanul Atlantic. Din cauza condițiilor meteo misterioase, nimeresc într-o furtună, iar vasul lor este scufundat, moment în care sunt salvați de un vapor părăsit. În momentul în care urcă la bordul acestuia, personajele principale ajung să experimenteze un haos cum nu s-a mai văzut.

„Triangle” (2009) are 100 de minute și este produs în Marea Britanie și Australia. Regizorul acestui film este Christopher Smith, aceeași persoană care semnează și scenariul. Din distribuție fac parte, printre alții, actorii Melissa George, Joshua McIvor și Jack Taylor. „Triangle” a câștigat un premiu și a fost nominalizat de cinci ori la evenimentele de film. Pe IMDb a primit nota 6,9 de la 73.800 de persoane.

# „Memento” (2000)

Un bărbat amnezic care nu-și mai poate aminti evenimentele recente folosește notițe și tatuaje pentru a da de urma ucigașului soției lui. Secvența uimitoare și antologică de la începutul filmului „Memento” implică o crimă și un polaroid cu un cadavru. Fotografia alunecă înapoi în cameră, glonțul e absorbit pe țeava pistolului și Leonard, personajul principal, începe să trăiască invers.  „Memento” (2000) are 113 minute și este produs în Statele Unite ale Americii. Regizorul lungmetrajului este Christopher Nolan, același care s-a ocupat și de adaptarea poveștii „Memento Mori”, scrisă de Jonathan Nolan, în scenariu de film.

Din distribuție fac parte, printre alții, Guy Pearce, Carrie-Anne Moss și Joe Pantoliano. „Memento” (2000) a câștigat 55 de premii, a fost nominalizat de două ori la Oscar și a fost nominalizat de 55 de ori la evenimentele de film. Pe IMDb a primit nota 8,5 de la 912.000 de persoane, iar pe Metascore are nota 80/100.

# „Donnie Darko” (2001)

În anul 1988, un adolescent pe nume Donnie Darko, somnambul fiind, iese într-o noapte din casă și întâlnește un iepure gigant cu o înfățișare demonică, denumit Frank, care îi spune că lumea se va sfârși în 28 de zile, 6 ore și 42 minute. Donnie se întoarce în casă, iar în dimineața următoare observă că un reactor de avion s-a prăbușit în dormitorul său. În timp ce încearcă să afle de ce a supraviețuit și să se confrunte cu unele persoane din orășelul lui, Frank îi apare în minte și îl motivează să comită o serie de crime.

„Donnie Darko” (2001) are 113 minute și este produs în Statele Unite ale Americii. Regizorul este Richard Kelly, același care și-a pus amprenta și pe scenariu. Din distribuție fac parte, printre alții, Jake Gyllenhaal, Jena Malone și Mary McDonnell. „Donnie Darko” (2001) a câștigat 11 premii, a fost nominalizat de 15 ori la evenimentele de film și apare în Top Rated Movies pe IMDb pe locul 226. Tot pe IMDb „Donnie Darko” (2001) a primit nota 8,1 de la 625.500 de persoane, iar pe Metascore are nota 88/100.

# „1408” (2007)

Mike Enslin vrea să demonstreze că nu există nimic dincolo de aici și acum. Nu există viață după moarte. Nu există Dumnezeu. Nu există o a doua șansă. Sau poate că da? Personajul principal, renumitul romancier de horror-uri Mike Enslin crede numai în ceea ce vede. Dar, după o serie de bestseller-uri care au discreditat evenimentele paranormale ce avuseseră loc în cele mai bântuite case și în cimitirele din întreaga lume, el nu are nicio dovadă a vieții de după moarte. Numai că rătăcirile după fantome ale lui Enslin din nopțile lungi și singuratice sunt pe cale să se schimbe în momentul în care se cazează în camera 1408 a renumitului hotel Dolphin. Acolo vrea să înceapă ultimul lui proiect, „Zece nopți în camerele de hotel bântuite”. Fără să țină seama de avertizările directorului, autorul este prima persoană care se cazează acolo după ani întregi.

„1408” (2007) are 104 minute și este produs în Statele Unite ale Americii. Regizorul peliculei este Mikael Hafstrom, iar de adaptarea poveștii lui Stephen King s-au ocupat Matt Greenberg, Scott Alexander și Larry Karaszewski. Din distribuție fac parte, printre alții, John Cusack, Samuel L. Jackson și Mary McCormack. Pelicula a câștigat patru premii și a fost nominalizată de nouă ori la evenimentele de film. Pe IMDb a primit nota 6,8 de la 233.300 de persoane, iar pe Metascore are nota 64/100.

# „Ex Machina” (2014)

Caleb, un programator de 24 de ani, angajat al celei mai mai companii de IT, câștigă o competiție internă care are ca premiu o săptămână alături de Nathan, șeful extrem de retras al companiei, la reședința lui izolată din munți. Când Caleb ajunge pe domeniul acestuia, descoperă că este nevoit să participe la un experiment fascinant, dar foarte bizar, în care va trebui să interacționeze cu prima inteligență artificială reală din lume.

Filmul „Ex Machina” (2014) are 108 minute și este produs în Marea Britanie. Regizorul peliculei este Alex Garland, același care a semnat și scenariul lungmetrajului science-fiction. Din distribuție fac parte, printre alții, Alicia Vikander, Domhnall Gleeson și Oscar Isaac. Pelicula lui Garland a câștigat un premiu Oscar, 68 de trofee și a fost nominalizată de 152 de ori la evenimentele de film. Pe IMDb a primit nota 7,7 din partea a 345.700 de persoane, iar pe Metascore a primit un scor de 78/100.

# „The Lobster” (2015)

O poveste de dragoste neobișnuită, plasată într-o lume distopică în care persoanele fără partener sunt arestate și cazate într-un hotel neospitalier. Acolo deținuții sunt obligați să își găsească perechea în cel mult 45 de zile. Dacă eșuează sunt transformați în animale și eliberați în pădure, unde ajung să fie vânate.

Lungmetrajul „The Lobster” (2015) are 119 minute și este produs în Grecia, Irlanda, Olanda, Marea Britanie și Franța. Regizorul peliculei este Yorgos Lanthimos, aceeași persoană care s-a ocupat de scenariu, alături de Efthymis Filippou. Din distribuția filmului fac parte, printre alții, Colin Farrell, Rachel Weisz și Jessica Barden. „The Lobster” (2015) a fost nominalizat pentru un premiu Oscar, a câștigat 28 de trofee și a fost nominalizat de 71 de ori la diferite evenimente de film. Pe IMDb a primit nota 7,1 de la peste 125.000 de oameni, iar pe Metascore a primit un calificativ de 82/100.

# „Fight Club” (1999)

Fără bani, cu o slujbă stresantă, cu fiecare nouă zi la fel ca cea de ieri, un tânăr trăiește fără speranță de mult timp și fără idealuri. În viața lui apare o persoană care îl învață să trăiască liber și să experimenteze viața. Pătrunde în labirintul unui joc dur, anarhic, al unor lupte mortale, dar oarecum motivate. Devine membru al unui club de lupte, unde învață să se bată, înlocuind amorțeala spiritului cu agresivitatea. Înțelege curând că nu acesta e răspunsul la întrebările sale. Un insomniac devenit o veritabilă bombă cu ceas și un comis-voiajor alunecos canalizează agresivitatea masculină primară într-o formă de terapie.

„Fight Club” (1999) are 139 de minute și este produs în Statele Unite ale Americii și Germania. Este regizat de David Fincher, iar scenariul poartă amprenta lui Chuck Palahniuk și Jim Uhls. Din distribuție fac parte, printre alții, actorii Brad Pitt, Edward Norton și Meat Loaf. Lungmetrajul „Fight Club” (1999) a fost nominalizat pentru un premiu Oscar, a câștigat zece trofee și a fost nominalizat de 31 de ori la diferite evenimente de film. Pe IMDb are nota 8,8, acordată de aproape 1.500.000 de persoane, iar pe Metascore este notat cu 66/100.

# „The Butterfly Effect” (2004)

Evan Treborn a pierdut noțiunea timpului. Încă de la o vârstă fragedă fragmente esențiale ale existenței sale au dispărut în negura uitării. Copilăria sa a fost marcată de întâmplări înfiorătoare pe care nu și le poate aminti. Nu îi rămâne decât fantoma unor amintiri pierdute și viețile irosite ale celor din apropierea sa. De-a lungul copilăriei sale, Evan a fost supravegheat de un psiholog, care l-a încurajat să țină un jurnal în care să povestească cele mai neînsemnate întâmplări de zi cu zi. Ajuns la colegiu, personajul principal citește fragmente dintr-un jurnal și se trezește aruncat înapoi în timp. Își dă seama că jurnalele pe care le ține ascunse sub pat sunt un fel de mașină a timpului cu ajutorul cărora se poate întoarce în trecut.

„The Butterfly Effect” (2004) are 113 minute și este produs în Statele Unite ale Americii și Canada. Este regizat de Eric Bress și J. Mackye Gruber, iar scenariul este realizat de aceeași doi regizori. Din distribuție fac parte, printre alții, Ashton Kutcher, Amy Smart și Melora Walters. Lungmetrajul a câștigat un premiu și a fost nominalizat de opt ori la evenimentele de film. Pe IMDb a primit nota 7,7 de la peste 380.000 de persoane, iar pe Metascore are un calificativ de 30/100.

# „Dogtooth” (2009)

Tatăl, mama și cei trei copii trăiesc într-o casă la periferie. Casa e înconjurată de gard înalt, iar copiii n-au ieșit niciodată din curte. Au fost educați, distrați și plictisiți în modul în care li s-a năzărit părinților că ar fi potrivit, fără nicio influență din lumea exterioară. Cred că avioanele de pe cer sunt jucării și că zombie sunt flori mici, galbene. Singura căreia i se permite să intre în casă e Christina. E gardiană la firma tatălui lor. Acesta programează vizitele pentru ca ea să potolească dorințele sexuale ale fiului. Toată familia o place, dar mai ales fata cea mare.

„Dogtooth” (2009) are 94 de minute și este produs în Grecia. Este regizat de Yorgos Lanthimos, iar scenariul este semnat de același regizor, dar și de Efthymis Filippou. Din distribuție fac parte, printre alții, Christos Stergioglou, Michele Valley și Angeliki Papoulia. Filmul „Dogtooth” (2009) are pe IMDb nota 7,3 și este acordată de 51.000 de persoane, iar pe Metascore are un calificativ de 73/100. Pelicula a fost nominalizată pentru un premiu Oscar, a câștigat 19 trofee și a fost nominalizată de 16 ori la evenimentele de film.

# „The Skin I Live In” (2011)

De când soția i-a murit în incendiul unui accident, doctorul Robert Ledgard, un eminent specialist în chirurgie plastică, s-a ocupat de crearea unui nou tip de piele, una artificială și rezistentă la arsuri, cu care și-ar fi putut salva soția. După 12 ani reușește să creeze o piele care funcționează ca un scut împotriva tuturor agenților externi. În continuarea anilor de studiu și de experimente, Robert mai are nevoie de trei lucruri, și anume să fie lipsit de scrupule, să aibă un complice și un cobai. Scrupulele n-au fost niciodată o problemă. Iar Marilia, femeia care a avut grijă de el de când s-a născut, este complicele perfect. Dar cobaiul?

Filmul „The Skin I Live In” (2011) are 120 de minute și este produs în Spania. Este regizat de Pedro Almodovar, iar scenariul este adaptat după nuvela semnată de Thierry Jonquet. Din distribuție fac parte, printre alții, Antonio Banderas, Elena Anaya și Jan Cornet. Lungmetrajul lui Almodovar a fost nominalizat pentru un Golden Globe, a câștigat 27 de premii și a fost nominalizat de 66 de ori la evenimentele de film. Pe IMDB are nota 7,6 acordată de aproape 110.000 de persoane, iar pe Metascore este notat cu 70/100.

# „The Truman Show” (1998)

În fiecare secundă și în fiecare zi de când s-a născut până la 30 de ani, Truman Burbank este un star în cel mai popular reality show din istorie. Casa lui este un imens platou de filmare, familia și prietenii acestuia, toți cei cu care intră în contact sunt actori. Toată viața lui se petrece în fața unor camere ascunse de televiziune, de existența cărora numai el, actorul principal, nu știe.

„The Truman Show” (1998) are 103 minute și este produs în Statele Unite ale Americii. Este regizat de Peter Weir, iar scenariul este semnat de Andrew Niccol. Din distribuție fac parte, printre alții, Jim Carrey, Ed Harris și Laura Linney. Lungmetrajul a fost nominalizat pentru trei premii Oscar, a câștigat 38 de trofee și a fost nominalizat de 66 de ori la evenimentele de film. Pe IMDb este notat cu 8,1 după voturile a peste 727.000 de persoane, iar pe Metascore are nota 90/100.

 # „Inception” (2010)

Dom Cobb este un hoț priceput, cel mai bun în domeniul periculoasei arte a extracției, adică al furtului de informații și secrete prețioase din subconștientul oamenilor în timp ce aceștia visează. Rara abilitate a lui Cobb i-a conferit un statut de profesionist extrem de căutat, de o valoare inestimabilă în complicata lume a spionajului tehnologic. În același timp l-a făcut să piardă tot ceea ce era mai important pentru el și l-a transformat într-un fugar internațional. Acum i se oferă o șansă să recapete tot ceea ce a pierdut. O ultimă misiune i-ar putea reda viața de dinainte dacă reușește un lucru imposibil, opusul extracției de informații, și anume implantarea lor în mintea cuiva.

„Inception” (2010) are 148 de minute și este produs în Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Este regizat de Christopher Nolan, iar scenariul este semnat de aceeași persoană. Din distribuție fac parte, printre alții, Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon Levitt și Ellen Page. Filmul a câștigat patru premii Oscar, alte 152 de trofee și a fost nominalizat de 204 ori la evenimentele de film. Pe IMDb are nota 8,8, acordată de aproape 1.600.000 de persoane, iar pe Metascore are un calificativ de 74/100.

# „Being John Malkovich” (1999)

Craig Schwartz, un păpușar neapreciat, se angajează ca funcționar la etajul șapte al unei clădiri de birouri. Plictisit de căsnicia sa de zece ani cu Lotte, Craig devine obsedat de frumoasa Maxine, care însă îl respinge. Supărat, Craig se întoarce în biroul său, iar într-un moment de exasperare, izbește o ușă. Ocazie cu care descoperă un pasaj secret. Atras într-un tunel întunecat și umed, Craig își dă seama că a descoperit accesul la experiența unică de a fi… John Malkovich. Căci a ajuns în mintea celebrului actor. Iar acesta este abia începutul. Oare ce să urmeze?

„Being John Malkovich” (1999) are 112 minute și este produs în Statele Unite ale Americii. Este regizat de Spike Jonze, iar scenariul este semnat de Charlie Kaufman. Din distribuție fac parte, printre alții, John Cusack, John Malkovich, Cameron Diaz și Catherine Keener. Filmul a fost nominalizat pentru trei premii Oscar, a câștigat 48 de alte premii și a fost nominalizat de 75 de ori la evenimentele de film. Pe IMDb are nota 7,8, decisă de 267.000 de persoane, iar pe Metascore este notat cu 90/100.

# „The Game” (1997)

Nicholas Van Orton este un afacerist de succes care s-a obișnuit să dețină controlul asupra investițiilor și relațiilor sale. Viața sa ordonată va suferi o schimbare profundă din momentul în care fratele său, Conrad, îi va da de ziua sa un cadou mai puțin obișnuit, un joc. Un joc care va atrage după sine niște consecințe devastatoare. După ce Nicholas va da curs acestui joc, îi vor apărea în cale o serie de obstacole în ciuda faptului că nu cunoștea prea bine regulile și nici obiectivul final al acestuia. Nicholas va descoperi curând că este urmărit în propria casă de niște conspiratori necunoscuți a căror intenție pare a fi destabilizarea vieții lui.

„The Game” (1997) are 128 de minute și este produs în Statele Unite ale Americii. Filmul este regizat de David Fincher, iar de scenariu s-au ocupat John Brancato și Michael Ferris. Din distribuție fac parte, printre alții, actorii Michael Douglas, Deborah Kara Unger și Sean Penn. Lungmetrajul lui Fincher a fost nominalizat o singură dată la un eveniment de film. Pe IMDb are nota 7,8, acordată de 280.000 de persoane, iar pe Metascore are un calificativ de 61/100.

Mai multe recomandări de filme găsiți aici.

Preluat de la: diez.md