MF-307.jpg

Peste 1.000 de vizitatori de toate vârstele au participat la cea mai recentă ediție a Chișinău Maker Faire, un festival dedicat inovației, tehnologiei și educației creative, organizat în campusul Tekwill. Evenimentul a transformat o zi obișnuită într-un adevărat spectacol al imaginației și al experimentului, reunind tineri makeri, părinți, copii, artiști, ingineri și pasionați de meșteșugărit și tehnologii.

Pe parcursul întregii zile, vizitatorii au explorat zeci de expoziții interactive, ateliere practice, demonstrații live și activități distractive, toate gândite pentru a stimula curiozitatea și gândirea practică. Chișinău Maker Faire 2025 a oferit o experiență completă, unde tehnologia a fost combinată cu distracția în cele:
# peste 30 de standuri expoziționale, cu lucrări create de ingineri, artiști, tineri inovatori și meșteri din întreaga țară;
# peste 30 de activități interactive, inclusiv simulatoare, roboți, experimente de reciclare creativă, VR, artă digitală și multe altele.

Workshopurile interactive au fost organizate de echipele din Cluburile Tinerilor Makeri din cele patru regiuni: Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni. Tinerii au pregătit activități tehnice și creative pentru toate vârstele. Pentru prima dată, acestora li s-au alăturat și instituțiile de învățământ partenere – Școala Profesională nr. 10, Școala Profesională nr. 9, Centrul de Excelență în Industria Ușoară, Centrul de Excelență în Energetică și Electronică și Centrul de Excelență în Economie și Finanțe – contribuind cu sesiuni practice și demonstrații specializate, extinzând astfel aria educațională a festivalului.

La eveniment au fost prezenți copiii cu vârsta cuprinsă între unul și doi ani și seniori de peste 70 de ani. O prezență majoritară s-a înregistrat în rândul adolescenților care au între 15 și 20 de ani, veniți din toate regiunile în care activează Clubul Tinerilor Makeri.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), Clubul Tinerilor Makeri și Tekwill cu sprijinul Liechtenstein Development Service, în cadrul proiectului „Clubul Tinerilor Makeri”.

„Ne bucurăm foarte mult că acest festival unește nu doar entuziaști, dar și companiile din sectorul privat, organizațiile non-guvernamentale, care din an în an susțin această inițiativă și permit o mai bună dezvoltare a domeniului tehnologic, în special în rândul tinerilor”, a menționat Irina Oriol, directoare executivă ATIC.

„Ca reprezentantă a Fundației Liechtenstein Development Service, sunt profund impresionată de entuziasmul și energia comunității de makeri din Republica Moldova. Proiecte precum Clubul Tinerilor Makeri ne demonstrează ce pot face tinerii noștri atunci când li se oferă un spațiu prietenos pentru explorare, tehnologii noi și sprijinul potrivit”, a menționat Nadejda Burciu, directoare de țară la Fundația LED Moldova.

„Pe zi ce trece, numărul makerilor și persoanelor care dezvoltă produse și prototipuri crește și de aceea e foarte important ca ei să aibă un spațiu, să-și poată afișa lucrările, proiecte și invenții pe care le fac. Chișinău Maker Faire, organizat de Clubul Tinerilor Makeri și ATIC, vine cu această platformă – un spațiu super prietenos, util, gratuit, unde oamenii pot veni și prezenta lucrările și proiectele pe care le dezvoltă”, a afirmat Iulian Lungu, coordonator la Clubul Tinerilor Makeri.

Pe lângă activitățile tehnice, festivalul a inclus și o zonă specială dedicată familiei, cu picturi pe față, selfie 360°, trenuleț din butoaie, tombolă, food truck-uri și multă voie bună, într-un decor prietenos și relaxant. Chișinău Maker Faire face parte din rețeaua internațională Maker Faire, fiind organizat anual în peste 40 de țări. În Republica Moldova, evenimentul este la cea de-a cincea ediție.

Preluat de la: diez.md