646x404.jpg
URSS a lansat în 1972 sonda Cosmos 482 cu destinaţia Venus, dar aceasta nu a depăşit niciodată orbita Terrei, rămânând blocată acolo. O mare parte a carcasei şi bucăţi din echipamentul navei au căzut în atmosfera noastră la scurt timp după acest eşec, însă nu toate. 

Capsula de intrare în atmosferă, construită pentru a rezista intrării în orbita planetei Venus, a supravieţuit şi s-a rotit în jurul Pământului pentru aproape jumătate de secol. Aceasta cântăreşte aproximativ 500 de kg şi poate supravieţui căderii în atmosfera Terrei, scrie adevărul.ro.

Capsula dispune de o paraşută, însă sunt şanse mari ca aceasta să nu mai fie funcţională. Specialiştii nu ştiu unde vor ateriza resturile sondei, însă spun că acestea ar mai putea sta în spaţiu maximum doi ani şi jumătate, prăbuşirea lor fiind o certitudine. Condiţia adevărată a sondei reprezintă încă un mister. Aceasta a fost observată strălucind, un lucru bizar pentru acest tip de aparat.

De asemenea, sonda pare să îşi fi schimbat forma, notează site-ul space.com. O altă misiune a fost lansată în 1975, de data aceasta cu succes, Venera 9 fiind sonda care a realizat primele fotografii de pe planeta Venus, precum şi o filmare alb-negru.

Preluat de la: diez.md