Captură-de-ecran-din-2022-02-22-la-08.43.36.jpeg
Volodâmâr Zelenski s-a adresat națiunii după decizia Rusiei de recunoaștere a „independenței” regiunilor Doneţk şi Lugansk, declarând că Ucraina califică această decizie „drept o încălcare a suveranității și integrității teritoriale”, spunând totodată că „toată responsabilitatea pentru consecințele în legătură cu această decizie revin Federației Ruse”.

Declarațiile au fost făcute într-un discurs adresat națiunii în primele ore ale zilei de marți.

„Recunoașterea independenței regiunilor ocupate din regiunile Donețk și Lugansk poate însemna retragerea unilaterală a Rusiei din acordurile de la Minsk și ignorarea deciziilor din formatul Normandiei”, a menționat președintele Ucrainei.

Volodâmâr Zelenski a subliniat că Ucraina a trimis deja o cerere de convocare urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU. Kievul convoacă, de asemenea, un summit de urgență în Formatul Normandia, precum și o reuniune specială a OSCE„O țară care a susținut războiul timp de opt ani nu poate menține pacea, așa cum pretinde ea”, a spus liderul ucrainean.

El a mai subliniat că a avut discuții cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, președintele SUA Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, președintele Consiliului European Charles Michel și, de asemenea, intenționează să discute cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Așteptăm din partea partenerilor pași clari și eficienți de susținere. Acum vom vedea cu adevărat cine sunt prietenii noștri”, a spus Volodâmâr Zelenski.

De asemenea, Zelenski a subliniat că Ucraina este angajată în soluționarea politică și diplomatică a conflictului și nu cedează niciunei provocări.

„Suntem pe pământul nostru. Nu ne este frică de nimic și de nimeni. Nu datorăm nimic nimănui. Și nu vom da nimic nimănui. Și suntem siguri de asta. Pentru că acum nu este februarie 2014, ci februarie 2022. O altă țară, o altă armată. Scopul este pacea”, a menționat Volodâmâr Zelenski în declarația adresată poporului ucrainean.


Menționăm că, președinta Maia Sandu, a venit cu reacție la recunoașterea „independenței” regiunilor Lugansk și Donețk de către președintele Rusiei Vladimir Putin. Acesta a scris într-o postare pe Twitter că (,) condamnă ferm aceste acțiuni.

Amintim că ieri, 21 februarie, Putin a recunoscut independența regiunilor Lugansk și Donețk. Declarația lui Putin privind recunoașterea independenței a acestor regiuni a fost făcută printr-o adresare televizată către cetățenii ruși la postul Rossiia 24. În cadrul translației live, au fost transmise și imagini cum Putin a semnat documentele privind recunoașterea independenței acestor regiuni.

Decizia luată de Putin astăzi intră în contradicție cu declarațiile făcute de Kremlin săptămâna trecută, în care se menționa că proiectul votat săptămâna trecută de Duma de Stat (parlamentul Rusiei) privind recunoaşterea independenţei a regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk contravine Acordului de la Minsk.


Pe 15 februarie, Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) a cerut comunității internaționale să nu recunoască nicio decizie a Rusiei care ar avea legătură cu recunoașterea independenței entităților ilegale din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk.

Rada Supremă condamnă cu fermitate orice tentative ale Federației Ruse de a recunoaște independența entităților ilegale care reprezintă administrația de ocupație a Federației Ruse, create de aceasta în teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina.

Amintim că, în octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special, să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.

Vedeți AICI cronologia evenimentelor din Ucraina care s-au întâmplat până la ziua de astăzi (21 februarie 2022).

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) recomandă cetățenilor moldoveni abținerea de la călătoriile neesențiale în Ucraina, iar celor aflați pe teritoriul țării vecine să evalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul Ucrainei.

Ambasada de la Kiev și consulatul de la Odesa rămân operaţionale şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei.

Liniile de telefon de urgență a misiunilor diplomatice sunt constituite și active în regim de permanență (24/7):
# Kiev: +38 068 384 2016 sau la adresa de email: [email protected];
# Odesa: +380 99 242 0835 sau la adresa de email: [email protected]

Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numărul +373 22 23 20 02 (inclusiv din străinătate), sau email: [email protected]

 

Preluat de la: diez.md