егкс.jpg

În ultimii câțiva ani pe marile ecrane din Republica Moldova se difuzează tot mai multe filme autohtone. Despre majoritatea dintre ele noi însă nu cunoaștem, fie din motiv că sunt prea puțin mediatizate, fie pentru că nici nu încercăm să le descoperim. Astfel, deoarece ne dorim să promovăm cultura națională, am adunat în acest articol nouă producții cinematografice moldovenești care au fost lansate în anul 2023.

Scenariul cuprinde istoria lui Sașa, un instalator care își face meseria cinstit și refuză să trăiască după regulile unei societăți infectate de corupție. Nașterea prematură a fiicei care suferă de o anomalie de dezvoltare îl provoacă să se confrunte cu dublele standarde ale unei lumi decăzute.

Un film despre cum este să fii o cioară albă într-o lume în care predomină conformismul și prețul pe care trebuie să-l plătești pentru a-ți păstra conștiința curată.

Regizor: Anatol Durbală

Filmul prezintă capitala Republicii Moldova, Chișinău, unde încep să dispară copii. Ofițerul de poliție Vlad, ajutat de prietenul său de la serviciile secrete, decide să găsească prin toate mijloacele posibile copiii dispăruți, dar descoperă un secret care ar putea duce la o lovitură de stat.

Regizor: Ivan Naniev

Acțiunea filmului se desfășoară într-un sat în vecinătatea căruia se află un câmp minat, rămas după conflictul armat din 1992. Doi copii din clase sociale diferite, Zinca și Victor, pe care îi leagă o prietenie interzisă de părinții lor, scapă vacile pe teritoriul minat și încearcă să le recupereze, intrând în zona restricționată. Astfel, câmpul minat devine un loc în care dispar prejudecățile și statutul social, lăsând loc doar pentru curaj, sacrificiu și… frică de tunete.

Regizor: Ioane Bobeica

„Omul fără linia vieții” este un film bazat pe fapte reale, care ne povestește istoria lui Ionel Sporea, inventatorul primului robot modern pentru antrenamentele de tenis de masă. Din cauza regimului Ceaușescu, Ionel Sporea s-a ales cu o sentință de 12 ani de închisoare.

Regizoare: Adriana Vasilcov

Moldova. Zilele noastre. Oleg, un tânăr care tocmai a fost eliberat din închisoare, încearcă să își refacă viața. Se întoarce în satul natal și se stabilește în podul vărului său. Întreaga sa viață ia o întorsătură bruscă atunci când, printr-o crăpătură, observă o tânără în curtea vecină…

Notă: după apariția scurtmetrajului, echipa de producție a decis să continue filmările și să-l transforme într-un lungemtraj. A doua variantă a filmului încă nu a apărut.

Regizor: Afanasii Sclifos

Pelicula alb-negru aduce în prim-plan întrebări existențiale și îmbină imagini pitorești, simboluri și elemente sumbre. Scenariul scurtmetrajului a fost scris special pentru actorii din rolurile centrale – Igor Babiac și Vlad Druc.

Regizor: Rodion Bradu

„Cancelaria” este o poveste despre dăruire pentru profesie, dragoste adevărată și umanitate.

Regizor: Mircea Bobînă

„Tatarbunar” este un film-deconstrucție a unui clișeu propagandistic și o experiență umană a „existenței prin cultură” în comunism. Este o producție cinematografică despre terorismul de stat.

Regizor: Alecu Deleu

Documentarul, realizat de jurnaliștii Andrei Captarenco și Viorica Tataru, relatează istoriile oamenilor din orașul Irpin care a fost ocupat de armata rusă chiar din primele zile de război. În aproape o lună de ocupație, majoritatea clădirilor din oraș au fost distruse sau minate, iar oamenii au fost nevoiți să se ascundă în adăposturi și să trăiască fără apă, gaz sau electricitate.

Dacă știți și alte producții cinematografice moldovenești care au fost lansate anul precedent, vă rugăm să ne scrieți în comentarii denumirea acestora. Noi vom avea grijă să actualizăm lista.

Preluat de la: diez.md