freedomday.jpg
Marcată în fiecare an la 3 mai, Ziua mondială a libertăţii presei este celebrată în peste 100 de evenimente organizate pe întreg mapamondul.

Prin mesajul său, pentru ediţia din 2018 a Zilei mondiale a libertăţii presei, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, transmite celor aflaţi în funcţii de decizie să consolideze libertatea presei şi să protejeze jurnaliştii, subliniind că promovarea unei prese libere reprezintă dreptul nostru de a cunoaşte adevărul.

freedomday

„O presă liberă este esențială pentru pace, justiție și drepturile omului.

Este esențială pentru construirea unor societăți transparente și democratice și menținerea responsabilității celor la putere.

Este vitală pentru dezvoltarea durabilă.

Jurnaliștii și angajații din domeniul mass-media pun în evidență provocările locale și globale și scot la iveală istoriile care trebuie relatate.

Serviciul lor pentru public este de neprețuit.

Trebuie adoptate şi puse în aplicare legi care protejează jurnalismul independent, libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Infracțiunile împotriva jurnaliștilor trebuie să fie urmărite penal.

De Ziua Mondială a Libertății Presei din 2018, invit guvernele să consolideze libertatea presei și să protejeze jurnaliștii.

Să promovăm o presă liberă înseamnă să luptăm pentru dreptul nostru la adevăr” spune Antonio Guterres.

Preluat de la: diez.md